Kemestaródfa

2015.02.27. 13:46

Széttépték az ebet a menhelyen - Ausztriába kerülhetnek a Kemestaródfáról kimentett kutyák

Kemestaródfa – Hödl Ildikó lemondott a kutyák tulajdonjogáról, de gondoskodott az elhelyezésükről: Ausztriába kerülhetnek a január végén Kemestaródfáról kimentett ebek.

Szendi Péter

Január végén ötven kutyát szállítottak el az állatvédők egy kemestaródfai nőtől, az ebeket több megye menhelyein helyezték el ideiglenesen. Hödl Ildikó egy hónapot kapott arra, hogy kifizesse az oltás és a chipelés költségeit, valamint megfelelő helyet találjon az állatok számára. A hölgy szeretné visszakapni az ebeket, Ausztriában pedig már helyet is talált nekik.

Néhány nappal ezelőtt ismét ellátogattunk Kemestaródfára, hogy az állatok volt gazdáját is meghallgassuk. A ház immár teljesen kutyamentes, a rengeteg állatra már csak a megmaradt, tetemes mennyiségű táp emlékeztet. Hödl Ildikó elmondta, hogy ha a jövőben kutyát tart majd, be fog tartani bizonyos szabályokat.

Hödl Ildikó is költözik, nem marad Kemestaródfán a történtek után Fotók: Szendi Péter

Hödl Ildikó elmondása szerint felelős volt a történtekért, de szerinte az egész akció állatellenes volt.

– Néhány kutya, amelyet nem tudtak befogni, már jó helyen van, de még mindig nagyon félősek. El nem tudom képzelni, hogy milyen állapotban lehetnek azok a kutyák, amelyeket a menhelyekre szállítottak. Úgy tudom, hogy a szentgotthárdi menhelyről egy kutya elfutott, egy állat pedig elpusztult. Ez a falka több családból állt, az említett állatot pedig nem olyan kutyákkal együtt helyezték el, akikhez tartozott. Ilyen esetben a kutyák könnyen megmarják a másikat, így a kutya elpusztult – mondta el Hödl Ildikó.

A napokban elmentünk a szentgotthárdi menhelyre, hogy megnézzük és felmérjük az oda szállított kutyák állapotát. Az ebek tágas kennelekben vannak elhelyezve, jól tápláltak, és már nem is félnek annyira az emberektől.

Több tucat kutya otthonául szolgált a ház, amelyet a hölgy bérelt

Cziráky Zoltán, a szentgotthárdi menhely vezetője szerint az emberek felelősek azért, hogy kontrollálják a kutyák viselkedését.

– Ildikó elmondta, hogy hét családot tartott fenn, ennyi állatnál pedig nem lehet elkerülni a konfliktusokat. Ezek kapcsán sok kimarás történt a hölgynél. Hét kutya került hozzánk, közülük kettőt a társai kimartak. Az egyiket teljesen széttépték, szinte nem is volt mit boncolni. Nem csak megtámadták, hanem ettek is belőle úgy, hogy folyamatosan tápláltuk a kutyákat. Az emberi fellépés megakadályozhatja ezeket az eseteket, olyan kutyákat pedig nem lehet egy helyen tartani, amelyek között konfliktus van. Hozzá kell tennem, hogy Ildikó egy hónap alatt egyszer nézte meg a kutyákat. Egy kutya pedig valóban elszökött, és nem is jött vissza. Egyébként is nagyon félt az emberektől, és olyan kicsi volt, hogy átfért a kennel rácsán – mondta el Cziráky Zoltán.

A szentgotthárdi menhelyen találkoztunk néhánnyal a Kemestaródfáról elhozott ebek közül

Dr. Vilics József szentgotthárdi állatorvos elmondta: – Értesültem arról, hogy több kutyát szállítottak Szentgotthárdra Kemestaródfáról, de pontos számokat és egyéb részleteket nem ismerek. A telepre szállított kutyákon állategészségügyi beavatkozást nem végeztünk. A telep vezetője februárban két Kemestaródfáról származó kutya tetemét hozta a rendelőnkbe, kórboncolás elvégzését kérve. A húsevő állatok csoportban kialakult hierarchia szerint élnek. Ha valami oknál fogva ez a rangsor felborul, akkor azt az állatok "újraépítik”. Amíg az új hierarchia ki nem alakul, történhetnek különböző sérülések rajtuk. A megfelelő körülmények biztosítása tehát közegészségügyi és állatvédelmi szempontok miatt is elengedhetetlen – tette hozzá dr. Vilics József.

Hödl Ildikó fellebbezett a kutyák elszállítását követően, mivel az a harminc nap, amelyet kapott, szerinte nagyon kevés ahhoz, hogy megfelelő helyet találjon az állatoknak.

– Az egyik osztrák szervezet munkatársa már akkor a jegyző kezébe adott egy nyilatkozatot, amelyben az szerepel, hogy kifizetik a megfelelő költségeket, és átveszik a kutyákat, csak ne vigyék el tőlem. Most ugyanis szét vannak szórva az egész országban.

Az ebeknek jó helyük van, a háttérben Cziráky Zoltán, a menhely vezetője

Két nappal a kutyák elkobzását követően a hölgy által bérelt ház tulajdonosa már tudott az esetről. – Felhívott, és azt mondta, hogy takarodjak. Különben jön és ledönt mindent, az ingóságaim pedig nem érdeklik. Jobban teszem, ha nem is várok 28-áig, hanem elmegyek. Egy osztrák szervezettel megegyeztem, ők átvállalják a kutyákat.

Takó Gábor, Kemestaródfa polgármestere elmondta, hogy mivel Hödl Ildikó fellebbezett a határozatban szereplő döntés miatt, nemsokára másodfokon várható ítélet.

– Kemestaródfára azonban biztosan nem kerülnek vissza az állatok, mivel a hölgynek el kell hagynia a házat, amit bérel. Az, hogy Ildikó elköltözik, az-az önkormányzat határozott fellépésének köszönhető. Ha a tulajdonos eladja a házat, akkor az önkormányzat megvenné, és lebontás után hasznosítanánk újra a területet. Amennyiben nem adja el, az ő felelőssége lesz ezt megtenni. Csütörtökön egyébként az ügyvédjén keresztül lemondott az állatok tulajdonjogáról – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!