Kert

2016.06.27. 18:15

A gyomok többsége gyógynövény

Szatta - Egyre kevesebben ismerik, ám egyre többen használják a gyógynövényeket: nemrégiben az Őrségben mutatták meg a fogyasztható gazokat .

Simán Klára

Ehető- és gyógynövényeinket ismertették meg az érdeklődőkkel az érdeklődőkkel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy hétvégi kiránduláson. A védett környezetben éppolyan gaznak tűnő növénykincseket találunk, mint akár a megyeszékhely kistérségében. Ilyenkor virágzik a legtöbb növény a réteken, kaszálókon, de érdemes nem csak a fél méteres magasságokban körbenézni, hanem lehajolni és meglátni az ott rejlő apróságokat is.

Szakértelem kell a helyes szárításhoz is: szellős, árnyas helyen őrzi meg aromáját és hatóanyagtartalmát is a hasznos növény Fotó: Őrségi Nemzeti Park (Facebook)

A legtöbb gyomnövény - vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt - gyógynövénynek tekinthető. Elegendő, ha a csalánra gondolunk: a csípős gaz számos bajra, betegségre jó. A gyógyászatban reuma, köszvény ellen, vér-és vesetisztító teaként, hólyaghurut és magas vérnyomás kezelésére használják. Gyökérfőzete csökkenti a hajhullást és a korpásodást. Érdemes megkóstolni az ebből készült főzeléket is, amely a spenóthoz hasonló ízű, és fokhagymával megbolondítható. A csalánt tavasszal érdemes begyűjteni, amíg még frissek a levelek, ilyenkor van bennük a legtöbb hatóanyag. A nagyvárosi környezetben élők kerüljék el az autóutak mentén növő gyógynövényeket, mert az úttól számított mintegy öt méteres sávig még a kipufogógázok szennyeződéseit is felszívja a növény. Csalánt is tiszta levegőjű helyen érdemes szedni.

A levendulának most van a virágzási ideje: az egész növény jól használható számos bajra: antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van, aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti. A pattanásos, gyulladásos bőrt krémként használva nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést! Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is. Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását. Utóbbiakban éppoly hatásos a gyakorlatilag mindenütt megtalálható lándzsás útifű is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!