Kert

2014.04.07. 18:40

A kerti gépek kezelése

Nem is gondolnánk, hogy egy kerti gép megvásárlása és üzemeltetése milyen körültekintést igényel. Horváth András gépész üzemmérnöktől, gyakorló szakembertől kértünk néhány alapvető, fontos jótanácsot.

Varga Krisztina

Tény, hogy kerti munkáink során egyre több gépet használunk. Fűnyírógépek, szegélynyírók, motoros kaszák, sövénynyíró gépek, láncfűrészek, kapálógépek segítik és teszik gyorsabbá a munkát. Egyre többen használnak aprítógépeket is, így a nyesedékből értékes tápanyag képződik idővel és nem kell el-égetni azt.

A gépek lehetnek robbanómotoros, elektromos meghajtásúak – tudtuk meg, emellett egyre bővül az akkumulátoros gépek köre is.

– Vásárolni csak olyan terméket érdemes, melynek minden paraméteréről tájékoztat – figyelmeztet Horváth András. – Általában a szakkereskedések tudják a legjobban ellátni az érdeklődőket a szükséges információval. A döntésnél meghatározó, hogy a kiszemelt gép teljesítménye és a tőle elvárható munkaminőség megfeleljen elvárásunknak (csak egy példa: aki gyönyörű pázsitot akar, ne vásároljon bozótvágót!). Szempont lehet az is, hogy néhány konstrukció több funkcióra is képes, így például van a fűnyírógépek között fűgyűjtős és mulcsozós.

A vásárlás során tájékozódni kell a gép vevőszolgálati hátteréről is. Sokan csak a műszaki paramétereket és az árat nézik, nem veszik figyelembe a szerviz- és az alkatrészellátás színvonalát, pedig ezek nagyban meghatározzák egy gép használhatóságát, tartósságát!

– Ami az üzemeltetést illeti, a kerti gépek használói minden információt megkapnak a magyar nyelvű gyári gépkönyvből, az már a mi dolgunk, hogy el is olvassuk és be is tartsuk az előírásokat. Könnyen megfeledkezünk például a kenéstechnikáról a robbanómotoros gépeknél. Akár kétütemű, akár négyütemű a motor, az olajon spórolni nem szabad. A gépkönyv és a szakemberek tanácsát szó szerint végre kell hajtani, mert a mulasztásnak nagy ára lehet. Fontos például, hogy a hagyományos négyütemű gépeken előírt üzemóránként cseréljünk olajat, s ha a gép egy év alatt ezt az üzemórát nem teljesítette, évenként akkor is.

Meghatározó és közös vonás az, hogy minden kerti gépet csak kifogástalan és éles vágóeszközzel üzemeltessünk. Hiába van a legdrágább fűnyírónk vagy láncfűrészünk, az életlen vágóeszközzel nem végez jó munkát. A fűnyírókés esetében az élesség mellett, annak kiegyensúlyozottsága is fontos, amit szervizben tudunk elvégeztetni. A kiegyensúlyozatlan vágóeszköz olyan rezgést kelthet, ami a gép több alkatrészét is tönkre teheti.

A kerti gépek szakszerűtlen használat mellett balesetveszélyesek. A gépkönyv előírásait a gyárak ábrákkal (piktogramokkal) is feltüntetik az eszközön. A kezelő védelme (védőszemüveg, arcvédő, kesztyű) csak az egyik része a dolognak, gondolni kell még a körülöttünk lévők biztonságára is. Egy motoros kasza által elrepített kavics 8–10 méteren belül akár az autó ablakát is kitörheti.

– Talán most még nem késő erről szólni: gépeinket a szezonkezdet előtt legalább két héttel próbáljuk ki. Meglepetés esetén ekkor még van idő a szervizelésre. A szakember tapasztalata szerint az emberek az utolsó pillanatig várnak az ősszel használt gépek életrekeltésével, probléma esetén gyorsan kell a segítség. Ilyenkor minden mindenkinek azonnal kell. Nincs az a szervizkapacitás, ami ilyen esetben elég lenne.

– Végül még egy jó tanács: ezeket a gépeket ne adjuk kölcsön! Lehet jó ismerős, barát és rokon, akinek nem tudunk nemet mondani, ilyenkor inkább végezzük el a munkát magunk, még mindig így járunk jobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!