Kert

2015.07.28. 14:25

A nehézségek ellenére szép termést szüretelnek a szombathelyi kiskertesek

Egy hete még a kánikula nehezítette a munkát, néhány napja pedig a sok eső okoz fejtörést a kiskerteseknek. A parkerdei parcellákban ilyenkor sem áll meg az élet. Sokan már az augusztusi szép kert versenyre készülnek.

Egy saroktelken a szőlőt permetezték, másutt a kerítés melletti virágágyást rendezgették kedden délelőtt, miután elállt a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel hulló csapadék. Tóthék is hozzáláttak a gyomlálásnak, de nehéz dolguk volt, a föld felázott, így mégis várniuk kellett ezzel a művelettel.

- Nemrég még a nagy szárazság okozott bajt, naponta többször locsoltuk a kertet. Idén ez idáig már 35 köbméter öntözővíz fogyott. A kis tóból minden estére elpárolgott kétszáz liter, amit pótolnunk kellett – mesélte Tóthné Raffai Józsa kiskerttulajdonos, aki férjével mindennap kilátogat lakótelepi lakásából a parkerdei telekre. A portán meglátszik a sok munka: a gyömölcsös és a konyhakert gondozott, a virágágyás csinos, a fű rövid. A kerti piknikhely mellett halastó és csobogó, körülötte minden dekoráció a házigazda keze munkáját dicséri. Sok örömüket lelik ebben a talpalatnyi zöldben. – A nektarint és a sárgabarackot már leszüreteltük, most a paradicsomot és a paprikát szedjük. Idén sok salátánk is termett – büszkélkedett Tóth György.

Hamarosan már ők is az augusztusi kiskertversenyre készülnek. – A „szép kert" mozgalom története 2007-ig nyúlik vissza. Először csak hagyományos kategóriában díjaztuk a leggondozottabb telkeket, de egy ideje a modern kertkialakítást is jutalmazzuk – fogalmazott érdeklődésünkre Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke. Az eredményhirdetés augusztus 20-án lesz, és aznap délután a nyitott porták program keretében néhány kiskert kapuját is kitárják az érdeklődők előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!