Kert

2016.04.28. 09:25

Kiskertesek figyelem! Sürgős feladatok az elfagyott gyümölcsösök megmentésére

Növényvédelemmel foglalkozó szakértőnk összefoglalta, mit tehetnénk a vasi szőlővel és gyümölcsfákkal az elmúlt két nap fagyos időjárása után, hogy elkerüljük a végzetes károkat.

Márkus Antal

A szerdai és csütörtöki fagyok komoly sokként értek a vasi termelőket és növényeiket is. Régen voltak ilyen kedvező és ígéretes állapotban gyümölcsöskertjeink és szőlő ültetvényeink. Többen közülünk már a feleslegben termelődő gyümölcsök 50 fokos „gyümölcsléként” való hasznosításán merengtünk, mikor beütött a krach!

Ma úgy látom, hogy nem csak a szőlő, de a gyümölcs is pótolhatatlan kárt szenvedett megyénkben is a magasabb dombos területek esetleges kivételével. Ott nem fagyott meg, de megfázott a növény, és még később derül ki, mennyi lesz az emiatti hullás. A már kisdiónyi sárgabarackszemek ólomfényűek: le fognak hullani. Ha jobban megtekintjük a cseresznyét és a meggyet, a szemek nem fényes zöldek, hanem már szürkés-zöldek, később megfeketedve a földön végzik. A szőlőnél a sík vidékeken szinte  100 százalékos a kár, a dombok-hegyek magasabb régióiban még zöld a hajtás. A fagyott tőkék másodrügyekből, alvó szemekből még ki fognak hajtani, de azon termést nem kapunk.

Mindezek ellenére ne hagyjuk magára növényeinket, ilyenkor még jobban igénylik a törődést, „babusgatást”. A termést visszahozni nincs módunk, de a jövő évi hozam érdekében minden olyan lehetőséget, melyet ma tudunk, be kell vetni.

Kiemelten javaslom a növények élettanára, növekedésének szabályozására már évek óta használt, de még elterjedten nem ismert anyagnak, a nitroguajakol- és nitrofenolnak a nátrium sóit bevetni/ a szer neve egy közkedvelt keserű üdítőitalra hasonlít!/ olyan levéltrágyákkal egyetemben, melyek a fő tápelemek mellett a mikró elemeket is tartalmazzák. A kezelést minimum két alkalommal célszerű elvégezni, az elsőt mielőbb! Ugyan ezt a módszert ajánlom akkor is, ha mechanikai kár, esetleg jégverés érné a növényeket a későbbiek folyamán.

Ne menjen ez kedvünk a kertészkedéstől! Az időjárást befolyásolni nem tudjuk, de ami rajtunk, szorgalmunkon múlik, tegyük meg az év folyamán, hogy a megmaradt hozamot megmentsük és a jövő év termését, gyümölcseit megalapozzuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!