Kert

2017.04.05. 18:00

Virághozó április - Környezetünk rengeteg kincset tartogat

Ébred a természet, szinte napról napra látni a növényzet éledését. Egyre több időt töltünk a szabadban.

VN-információ

Amikor természetjárásra indulunk, legyen az közös túra a családdal vagy séta a kutyánkkal, járjunk nyitott szemmel, tanácsolja Polczer Szilvia, a kertészeti dolgozó. Környezetünk rengeteg natúr kincset tartogat, amellyel dekorálhatjuk házunkat.

A tavaszi díszítőanyagok alapkellékei a vesszők. Egyiknek a szép színe, másiknak különleges alakja vagy szép rügyei, virágai adják a díszítőértékét. A somok például pirosas, sárgás árnyalatokban mutatkoznak. Érdemes ezeket az erdők napos szélein keresgélni, mert a szép színanyag csak akkor alakul ki, ha sok fényt kap a növény. Alakjukkal, formájukkal díszítő vesszők a csavartmogyoró és a csavartfűz. Szép virágzatot adó növény a kecskefűz(barka), amelynek szép, barkás ágait használjuk a húsvéti tojásfához. Leszedés után ne tegyük vízbe, így a barkavirágzatok tartósabbak lesznek.

További virágzó cserjék az aranyvessző, a japánbirs. A gyümölcsfaágak rügyei, virágai is mutatósak, metszés során tegyünk félre pár formás ágat és rakjuk vázákba. A felsorolt cserjéket és fákat kertészetekben, díszfaiskolákban is meg lehet vásárolni, ha valaki a kertjét szeretné díszíteni ezekkel a növényekkel.

Vesszőkön kívül szedhetünk mohát, ezeket szárazon is tárolhatjuk, használat előtt locsoljuk be őket, így hamar visszazöldülnek. Mohával takarhatjuk a cserepes vagy kosaras beültetéseink földes felszínét, így sokkal mutatósabbak, és nem száradnak ki. Gyűjthetünk elöregedett fadarabokat, ezekre különböző mohák, zuzmók költöznek, így dekoratívak lesznek. Egy- egy szép követ, üres csigaházat is kereshetünk.

Erdei sétánk során sokszor találkozunk szép, virágzó növényekkel, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy nem védettek-e. A védett növények gyűjtése tilos, de a kertészetekben ezek is megvásárolhatók. Néhány Magyarországon védett tavaszi növény a tőzike, hóvirág, kökörcsin, szártalan kankalin, téltemető.

A gyűjtögetett anyagokat kiegészíthetjük egy-két vásárolt díszítőelemmel, itt is maradhatunk a természeteseknél: használhatunk tollakat, fából készült figurákat, apró tojásokat, fagombokat, szárított növényi részeket.

Szalagokból, gyapjúzsinegekből választhatunk tavaszi színeket, halvány rózsaszínt, sárgát, lilát vagy az idei év divatszíneit, a púderos, pasztelles árnyalatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!