Kissomlyó

2016.02.19. 14:11

Egyre több fiatal képzeli el a jövőjét Kissomlyón

Nálunk olyan emberek élnek, akik hozzá szeretnék adni a tudásukat a faluhoz, hogy jobb legyen ide hazajönni - összegzi Gulyás Zsanett polgármester röviden, hogy miért is szeret Kissomlyón élni, és miért bízik a falu felemelkedésében.

Tersztyánszky Krisztina

Optimistán látja a jövőt, mert bár itt is szenvednek az emberek a kistelepülések nyűgeitől, lehet az itteni adottságokat más szemmel is nézni. Vele együtt egyre több fiatal képzeli el a jövőjét a 84-es út mentén, a Kis-Somlyó hegy tövében fekvő településen.

A két nagyobb vulkáni tanúhegy - a Somló és a Ság - mellett a Kis-Somlyó a legkisebb testvér, lankáin három falu: Borgáta, Egyházashetye és Kissomlyó osztozik. Ez a hegy is ugyanakkor alakult ki, az egykori kőbánya hatalmas kráterében itt is kutatják a kőzeteket a geológusok. A bánya a hetvenes évek elejéig dohogott: alig van ház a faluban, ami nem az itt fejtett bazaltból épült volna. A falak vastagok, jól szigetelnek hidegben, melegben egyaránt. És a régi házak iránt egyre növekszik a kereslet. A megüresedett épületeket sorra veszik meg és újítják fel a fiatalok - betelepülők és a szétköltözők egyaránt. Sőt, számos külföldi család is itt talált otthonra. Bolgár, belga, osztrák, francia tulajdonos is lakik itt életvitelszerűen, vagy legalábbis az év jelentős részében. Több más lakóhely után a fiatal polgármester asszony is szeretettel tért vissza szülőfalujába.

- Rengeteget ad nekem Kissomlyó - magyarázza - sokkal nyitottabbá tett az, hogy olyan emberekkel találkozom itt, akikkel egy nagyvárosban talán sosem találkoztam volna. Amikor pedig megjön a tavasz és mindenki elkezd a kiskertekben meg a szőlőkben dolgozni, az maga a csoda. Aki egyszer ellátogat ide, az vissza fog járni.

Zsanett első célként ezt tűzte ki maga elé: közösséggé kell formálni a települést. Egyrészt bízott a szavak erejében, másrészt tudta, hogy egy ekkora faluban egy vezetőnek is mindenből aktívan ki kell vennie a részét. Hamarosan sokakat sikerült a közös ügy mellé állítani. Volt fiatal, aki tölgyfából a falu jellegzetességeit szimbolizáló üdvözlőtáblákat faragott, és már készül az egyedi hirdetőtábla. Volt, aki a falukemence építésében segített. Ha tombolára került a sor, jöttek a felajánlások, mások ötleteket hoztak. Tavaly 23 közös rendezvényük volt a farsangtól a májusfa-kitáncoláson, falunapon, szüreti vigasságon át az adventig. Nagy öröm, hogy olyanok is eljönnek, akik már évek óta nem jártak sehova.

- Lehet, hogy nekünk nincs boltunk, csak bimbamos árusaink, meg mobilpostánk, van viszont egy közösségi terünk - emeli ki Gulyás Zsanett, s büszkén mutatja a kultúrházból, tejcsarnokból, tűzoltószertárból kialakult, felújított épületegyüttest. Van benne könyvtár, konyha, fedett rendezvénytér, kemence, helytörténeti gyűjtemény.

Sokat lendített a közösségi életen, hogy kulturális közfoglalkoztatottat vehetett fel a település. Horváth Teréz, alias Rézi igazi kincs a falunak hatalmas helytörténeti tudásával és elhivatottságával. Azt mondja, össze sem lehet hasonlítani a korábbi pár órás nyitva tartást a mostanival, amikor a teljes napot a klubkönyvtárban tölti. Naponta betér ide szinte valamennyi korosztály: olvasni, internetezni, sakkozni, vagy épp csak egy kicsit megpihenni és elbeszélgetni. Ez a hely a közösségi élet fóruma.

A falu számára - ahogy ezt a testület hosszú távú célként megfogalmazta - a hegy jelentheti a kitörési pontot. A háromszáz parcellának ma csak mintegy hatvan százalékát művelik, sok közülük elhagyatott, gazos. Mások alázattal művelik a szőlőjüket, őket joggal zavarja a gondozatlanság. A földhivatal munkatársaival feltérképezik az elhagyott területeket, néhány tulajdonos már ki is tisztította a telkét. Az önkormányzat fő terve a közeljövőre, hogy rendbe teszik a szőlőhegyi utakat. Ehhez minden pályázati lehetőséget megragadnak, mindenek előtt a Start munkaprogramot, amelynek segítségével öt munkanélkülit foglalkoztathatnak. Vulkanológus szakember segítségével meg szeretnék mutatni a látogatóknak a hegy értékeit, turistaútvonal kialakításával, pihenőparkokkal, tájékoztatótáblákkal. A fejlesztések nyomán az utazó Kissomlyóra érve túrát tehet majd a hegy geológiai érdekességeinél, időközben pedig megpihenve valamelyik gazda borát kortyolgathatja.

A hegy integrálása a köztudatba és a turizmusba nem születik meg egyik napról a másikra. „Jó, ha a ciklus végéig az alapköveket le tudjuk rakni” - vélekedik a faluvezető, majd hozzáteszi: - Hiszek abban, hogy csak összefogással lehet előrelépni. Az egész hegyet egy másfél órás sétával körbe lehet járni. Nekünk, itt a Kis-Somlyó tövében, össze kell tartanunk. A pályázatok, a fejlesztések továbbra is csak a sorstársakkal, a borgátai és az egyházashetyei önkormányzattal összefogva lehetnek eredményesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!