Kondorfa

2017.07.23. 18:45

Szobor emlékeztet 1956-ra Kondorfán

Szobrot állítottak 1956 emlékére - ezzel vált kerekké Kondorfa rendszerváltozás utáni története, fogalmazta meg V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Bakos Ágnes

Hat fej, hat arc néz a szoborról a járókelőkre a régi tűzoltószertár előtt Kondorfán. Különböző arckifejezések kísérik az arra járót: fájdalom, remény, közöny is felismerhető. Az alkotó, Ámmer Gergő szobrászművész azt mondta, eddigi munkássága esszenciája az emlékmű. Nem akarta szimbólumok mögé rejteni a mondanivalót: ezért készültek arcok 1956 emlékezetéhez. Takács Róbert, Kondorfa polgármestere emlékeztetett: ez a harmadik emlékmű a településen, az első világháború hőseinek a falu központjában, a második világháború áldozatainak a temetőben állítottak emléket korábban. Az 1956-os forradalmi események érintették Kondorfát is: öt helyi családot hurcoltak el a Hortobágyra, voltak zaklatások, terménybeszolgáltatásra kényszerítették a helyieket.

Takács Róbert, Kondorfa polgármestere és V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője leplezte le Ámmer Gergő szobrászművész 1956-ra emlékeztető alkotását szombaton
Fotó: Bakos Ágnes

- Soha ne felejtsük el az ötvenes évek Kondorfáját, hogy ne térhessen vissza - fogalmazott a szobor leleplezésén V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

- Aki ünnepel, a múlt és a jövő határán áll - mondta. Az emlékév, a kormány által támogatott programok és emlékművek díszesen faragott keretet adnak, amely felerősíti a megrázó festményt, magát a történelmet. Az országgyűlési képviselő szerint ezzel az alkotással, ezzel a büszkeségponttal vált kerekké a település rendszerváltozás utáni története. Felidézte, hogy nem csak 56 őszére kell emlékezni: hatvan éve, 1957 nyarán volt az akasztások ideje . Kondorfa legújabb kori történetéről is szólt: az orvosi rendelő és a művelődési ház felújítását említette, valamint a napokban kihirdetett 14,6 millió forintos útfelújítási támogatást. Az 56-os emlékmű 4,4 millió forintból készült, százszázalékos állami támogatással. Varga Ottó esperes áldotta meg a szombati ünnepélyes avatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!