Körmend

2010.12.13. 09:20

Bütykös hattyú a Rábán

Legismertebb hattyúfaj, a bütykös hattyú (Cygnus olor) Magyarországról a múlt század közepén, az Ecsedi-láp lecsapolásával tűnt el mint költőmadár, s még vonultában is csak nagy ritkán vetődik a Rábára. Olvasónk szombaton találkozott néhánnyal.

Bedőcs Gyula

A kifejlett példányok súlya meghaldhatja a 20 kg-ot. Fő jelegzetessége egy fekete bütyök csőre felső káváján, közvetlenül a homloka előtt. Tollazata tiszta fehér, a fiataloké szürke, torkukon, nyakuk elülső részén és vállukon fehér. Nyaka többnyire S-alakban hajlott.

A hattyú sokszor vitorlászerűen felduzzasztja a szárnyát, különösen ha fenyegető tartást vesz fel. "Ebben az imponáló helyzetben" rendkívül "előkelőnek" hat. Nagyon jól úszik, némelykor csak egy lábbal; nemritkán lehet látni, hogy egyik lábát hátrafelé nyújtja, s szétterpesztve szárítgatja. A bütykös hattyú általában hallgatag madár, nyugtalanítva sziszegő hangot ad.

Repülés közben evezői jellegzetesen muzsikálnak. A félvad madarakat a tó és folyó partokon az emberek különösen télen rendszeresen kenyérdarabkákkal etetik. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 2000 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!