Nagy Gáspár szülőházában kiállítás nyílt

A költő emlékére

2013. szeptember 30., 12:15 szerző: Merklin Tímea
komment
Emlékházzá avatták és felszentelték Nagy Gáspár szülőházát szombaton Bérbaltaváron. A sokak támogatásával felújított épületben Valaki ír a kezeddel címmel nyílt állandó kiállítás.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

„"Ebben a házban vajúdott anyám, szíve szívemhez énekelt”–" - olvashatjuk a kiállítás első poszterén. A legenda szerint Nagy Gáspár édesanyja épp átért ide Nagytilajból, Rózsi nénihez (a költő nagynénjéhez), ezért született itt a kis Gazsi. Ebben a házban tehát Rózsi néni lakott, aki a Nagy Gáspár keresztanyja lett.

Nagy Gábor, a Nagy Gáspár Alapítvány kurátora köszönetet mondott a segítőknek köztük az NKA-nak, a Magyar Művészeti Akadémiának, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központnak , akik hozzájárultak az emlékház kialakításához.

Fukszberger Imre, a Vasi Hegyháti Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy Nagytilajtól Csipkerekig hat település közös ünnepe ez az esemény, amely része a Szeretlek, Magyarország! programnak. A hétvége különösen gazdag, hiszen két emlékházat is avathatnak, a másik Csehimindszenten Mindszenty bíboros szülőháza. A bérbaltavári rendezvény vendége volt a Csehimindszenti Asszonykórus: helyi gyűjtésű népdalcsokrot énekeltek.

Fukszberger Imre, a Vasi Hegyháti Önkormányzati Társulás elnöke is köszöntőt mondott az emlékház avatásán. Mögötte a helyi gyűjtésű népdalokkal fellépő Csehimindszenti Asszonykórus (Fotó: Horváth Csaba)

 

Monostori Imre irodalomtörténész arról beszélt, mi mindent kapott Nagy Gáspár ezen a vidéken. Mindenekelőtt erős hitét, a hatalomról és a hatalmi erőszakról alkotott képét, itt élte bele magát a Nyugat-Pannon tájba, amely nélküle kevesebb lenne. A költőt idézte: „"Történelmi felháborodásomban kezdtem el verset írni".”

H. Bagó Ilona, a Petőfi Irodalmi Múzeum osztályvezetője, a tárlat kurátora intézménye emlékház megújító programjáról beszélt, amelynek része a bérbaltavári is. A kiállítás koncepciójáról megtudtuk: „"a magyaroknak erős az elkötelezettsége az írott hagyomány mellett, ezért a kiállítás az olvasás élményét is bőven kínálja a látvány mellett. A személyes tárgyak közelebb hozzák Nagy Gáspárt a szemlélőhöz, és ez olyan, mintha találkozhatnánk vele, és ez bensőségesebbé teszi a versekkel való találkozást.”" A forgatókönyvet Pécsi Györgyi írta, sok segítséget kapott Nagy Gáspár özvegyétől, Szabó Mártától. A látványtervező Kemény Gyula volt.

–A munka neheze ezután következik mondta–, hiszen Nagy Gáspár közéleti elkötelezettségű költészetét meg kell ismertetni, és ehhez a pedagógusok, a kulturális turizmusban dolgozók összefogására lesz szükség. Az emlékház méltó arra, hogy regionális, sőt országos hatósugarú legyen.

A Valaki ír a kezeddel című kiállítást Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia főosztályvezetője nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy azért választották ezt a címet, hogy jelezzék a látogatóknak, ki is fogja a poéta kezét: „Nem lehet a világot Isten nélkül megszólítani”. Nagy Gáspár látta a küldetését, „"a lefokozott szívűeknek akart szabadítót mondani".”

Merklin Tímea

2013. szeptember 30., 12:15 szerző: Merklin Tímea

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...