Körmend

2014.04.19. 13:45

A növénykertben muszáj volt már cselekedni

Körmend - Többen aggódnak a várkerti fák miatt. Tudni kell, hogy a mostani munkálatok célja éppen a rendezés.

Kozma Gábor

Egy szakember szerint már a nyár előtt le kellett volna zárni a Várkert egyes részeit a balesetveszélyes faállomány miatt. Az erős szél, a viharok eddig is rendesen döntögették a fákat, de most sikerült megoldást találni. Mégpedig a környezet és energia operatív program keretében, amely január 15-étől újra megnyílt és 5,6 milliárdos keretösszegű.

A szalag a mentést jelzi, kérik, ne nyúljanak hozzá a látogatók. Fotó: Szendi Péter

– Körmend ismételten pályázott, ezúttal sikeresen – tudtuk meg Bebes István polgármestertől. Közölte: a március 17-én megkezdett és jelenleg is folyó munkálatok keretében első lépésként a veszélyes, beteg, korhadó fák kivágására és az idős értékes fák ápolására kerül sor. Az ápolandó fákat piros-fehér jelzőszalaggal látták el, míg a kivágandókat festékkel jelölték meg az előkészítés során. A program keretében 155 fa ápolására, megmentésére kerül sor, ezért nagyon fontos, hogy a jelzéseket ne távolítsák el a fákat védeni igyekvő jó szándékú emberek sem. A Várkertben az elöregedett, korhadt és balesetveszélyes fák kivágását 2 ütemben engedélyezték a szakhatóságok. Mégpedig az április 15-éig tartó, illetve augusztus 1. és október 30. közötti időszakban. Különösen ezekben az időszakokban, a balesetek elkerülése érdekében, a parkot átmenetileg lezárhatják. A csaknem bruttó 170 milliós támogatás lehetővé teszi a sétányok egy részének felújítását is, ami ugyancsak részlegesen korlátozhatja majd a Várkertben való tartózkodást, erre számítsanak a látogatók, természetbarátok.

– A kastélypark megújulásának újabb üteme hivatalosan október 20-áig tart, ám várhatóan az ősz elejére elkészülnek a betervezett feladatok elvégzésével – mondta el a polgármester. Természetesen ezzel nem zárul le a Várkertben elvégzendő tevékenységek sora, hiszen vannak még kezelésre szoruló fák, és a sétányok felújítása terén is lesz még bőven tennivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!