Körmend

2015.02.24. 19:19

Az M8-as gyorsforgalmi pálya beruházás miatt lakóházakat is el kell bontani - parázs vita a körmendi közmeghallgatáson (videóval)

Körmend – Hatósági közmeghallgatást tartottak kedden a városházán. Csaknem 200 érintett figyelt a beszámolókra.

Szendi Péter

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hívta össze a hatósági közmeghallgatást az M8-as építésének ügyében. A körmendi elkerülő, a Rábafüzesig tartó szakasz építésében érintetteket hívták meg, Körmend-Horvátnádalja, Csákánydoroszló, Kemestaródfa érintett ingatlantulajdonosait, illetve a szomszédokat. A kezdésre annyian jöttek, hogy ki kellett nyitni a nagyterem ajtóit. Felfokozott érdeklődés közepette kezdték el a tájékoztatást a NIF képviselői, köztük Bodó Imre. Az eseményen részt vett Bebes István polgármester is. Ismertették a közmeghallgatás célját, majd bemutatták a vasi kormányhivatal képviselőjét, Horváth Gábor osztályvezetőt, aki szintén hangsúlyozta, hogy az elsődleges cél most a tájékozódás és a tájékoztatás, hiszen a projekt megvalósítása nem azonnali kérdés. A vendéglátók részéről Molnár Géza a jogszabályi hátteret ismertette, majd az építkezés menetéről szólt Homola Zoltán.

A közönség megtudhatta, hogy a nyomvonal nem változott, a környezetvédelmi eljárásokat lefolytatták, a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak. – Ütemezett építkezésről beszélünk, amelynek során az első ütemben kétszer egysávos, a másodikban pedig kétszer kétsávos út épülne. Ezt indokolja, hogy a forgalomszámlálási adatok nem támasztják alá a kétszer kétsávos pálya mostani megvalósítását. Az út Rábafüzesnél csatlakozik majd az osztrák S7-eshez, majd az A2-es autópályához – mondta. Elhangzott, hogy az M8-asra tevődik majd át a nagy forgalom 2030-ra, ami fontos lesz a belterületek tehermentesítése miatt. Az előadó ezután a két pálya terveit ismertette, kitérve a Körmend elkerülő szakaszra. Mint mondta, a beruházás során új csomópontokat, körforgalmakat emelnek, elkerülik a szintbeli kereszteződéseket, mert a kétszer egysávos gyorsforgalmi pályaként épül meg. Homola Zoltán azzal zárta, hogy az építkezés legnagyobb kihívása a horvátnádaljai szakasz megépítése lesz. A közönség ekkor morajlott fel először. A szakember nem kertelt, kijelentette: e térségben lakóingatlanokat is el kell majd bontani, mert kevés az új pályának a hely a vasútvonal miatt. Rá-adásul itt is épül majd csomópont. Ekkor került szóba a kisajátítás, ami láthatóan leginkább érdekelte az embereket. – Horvátnádalján számos épület közel esik az úthoz. A területet védeni kell, erdősávok, zajvédő falak emelésével – hallottuk.

Bodó Imre a kisajátítás szempontjairól beszélt, kiemelve: erre megvannak a kialakult technikák és jogszabályok. Amennyiben nem sikerül megegyezni az érintettekkel, akkor kerülhet csak sor polgári peres eljárásra. A szakember részletezte az eljárások jogi hátterét.

Elsőként Petrovics János érintett szólalt fel. Kifogásolta a tájékoztatást, aggodalmairól is beszámolt. Mint mondta, mi lesz azokkal akik közvetlenül az út mellett ragadnak? – A házuk, ingatlanuk elértéktelenedik, a kutya sem megy feléjük – szólt indulatosan. Dr. Fehér Tamás a helyrajzi számos értesítést hiányolta. A válaszokból kiderült, hogy kárról érdemben akkor lehet majd beszélni, ha az út üzemel és vizsgálhatók a hatások. Egy hozzászóló szerint a város vezetői nem képviselték megfelelően az érintettek érdekeit. Erre Bebes István válaszolt. Elmondta, hogy számos alkalommal tárgyaltak a gondokról a NIF-fel és a hatósággal. Kijelentette, hogy az építkezés feltétele a helyi építési szabályzattal való harmonizálás, s ez még nincs meg. – Tehát amit itt és most hallunk, az nem végleges és nem eldöntött állapot! A térségnek szüksége van egy gyorsforgalmi útra, ezen nem lehet vita. Azt is tudjuk, hogy ez sérelmek nélkül nem megy. De addig, amíg hatóságok nem rendezik gondjainkat, marad a jelenlegi rendezési terv is – húzta alá. Majd öt megoldandó problémát említett.

A első: ne legyen két ütem, elsőre épüljön meg a kétszer kétsávos út. A kártalanítás gyors és széleskörű legyen. A környezet védelme az építéssel együtt valósuljon meg. A csapadékvíz-elvezetését is oldják meg, mivel ez máig súlyos gond Körmend több térségében. A polgármester hozzászólását a nyílt színen megtapsolták. Ezután még több hozzászólás is elhangzott.

MÉGIS LESZ ÚTÉPÍTÉS 2020 ELŐTT?

Ismét felelőtlenül ígérgettek fontos útfejlesztésekkel kapcsolatban? – címmel kérdezett nemrég a parlamentben Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője. Szóbeli kérdésére Tasó László államtitkár válaszolt. A képviselő előzőleg kifejtette, hogy az M8-as út Vas megyei szakaszának négysávossá tétele ügyében Orbán Viktor miniszterelnök komoly ígéreteket fogalmazott meg, ám jelen állás szerint Körmend és Szentgotthárd között 2x2 sávos helyett csak 2x1 sávos út épül. Az államtitkár válaszában kijelentette, hogy az ausztriai fejlesztéssel összhangban minél hamarabb és 2x2 sávon történik meg a fejlesztés. – Az egyértelmű szavakat nem felejtem, a kérdést folyamatosan napirenden tartom – kommentált Bana Tibor. Ha így van, az változás, mert a jelenleg hatályos kormányzati koncepció szerint 2020-ig Vas megyében nem lesz útfejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!