Körmend

2015.05.04. 07:53

Bebes István - Körmend sajátos kapcsolatot ápol az afrikai Szudánnal

Körmend – Ezrek látogattak ki az Európai napokra. Az ünnepen Bebes István polgármester szólt a város kiterjed, bővülő kapcsolatrendszeréről.

Kozma Gábor

– Egymás erősítve építjük a várost, az országot és Európát. Számunkra mindig is fontos volt a testvérvárosi szövetség – mondta el a polgármester az ünnepen. – Partneri kapcsolatot tartunk fenn Finnországban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Csehországban és Szlovéniában. Ma már tervszerű cserelátogatások követik egymást rendszeresen. Kifejezetten hasznosnak bizonyultak az uniós csatlakozás időszakában a fürstenfeldi és kranenburgi tapasztalatok – emlékeztetett Bebes István.

Hagyomány már az Európa napokon a kapcsolódó művészeti ágak, társadalmi események megünneplése is. A Szabadság téren a tánc ünnepe mellett majális is szórakoztat. Idén Bebes István polgármester köszöntötte a testvérvárosi delegációkat. Fotó: Jámbori Tamás

Utalva arra, hogy a művészeti közösségek cserelátogatásai nyomán színvonalas hangversenyek születtek az elmúlt években Körmenden. – Külön meg kell említenünk a testvérvárosokban kölcsönösen rendezett képzőművészeti kiállításokat, amelyeket a városok kiemelkedő rendezvényeihez kapcsolva szervezzük. Annak érdekében, hogy a látogatók mind szélesebb köre szerezzen benyomásokat a testvérváros életéről, alkotóinak, művészeinek tevékenységéről is, polgárainak életéről – folytatta a polgármester. – A kulturális és művészeti kapcsolatokon túl rendszeresek és kölcsönösek a polgári csoportok látogatásai a testvérvárosokban, így Finnországban Heinavesiben, Csehországban Roznov Pod Radhostemben, Németországban, Hollandiában, Kranenburg, Übbergen, Groesbeek városokban. A kapcsolatok alapja mindig is a polgári eszmeiség és magatartás volt. Öröm, hogy az önkormányzat, az oktatási intézmények, a városban működő civil és gazdasági szervezetek nem hagyják a kapcsolatokat kihűlni, ebből adódóan a közös találkozások mindig nagy eseményt jelentenek.

Rendszeres az együttműködés Szlovéniával, közös projekt is megvalósult az együttműködés nyomán, a Várkertben létrehozott tó és környékének kiépítése. Együttműködésünk példa arra, hogy az egységes Európában fenn lehet tartani és tovább lehet bővíteni a népek barátságát, megismerhetjük más népek, városok kultúráját. Megmutathatjuk magunkat. Sajátos kapcsolatot ápolunk az afrikai Szudánnal és legújabb partnerünkkel, az ukrán Juzsnij városával. – mondta el Bebes István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!