Körmend

2015.07.31. 08:57

Csónakból vízbe borult horgászok mentése volt a feladat Körmenden

Körmend - Csónakból vízbe borult horgászok mentését, illetve a mentőcsónak biztonságos használatát gyakorolta a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya a július 30-án, Körmenden tartott gyakorlaton.

A vízből mentési gyakorlatok körét a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya által végrehajtott gyakorlat zárta július 30-án, melynek sikeres teljesítésével a megye valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnoksága felkészült a nyári időszak egyik legnagyobb veszélyének számító vízi balesetek kezelésére.

Két lelkes horgász vágott neki csónakjával a körmendi kavicsbányánál található tónak – a feltételezés szerint –, tervük az volt, hogy rekordot döntsenek és kifogják a tó legnagyobb halát. A kapás igencsak váratott magára, a tűző nap azonban kezdte elszívni a horgászok erejét. A déli órák egyre inkább tikkasztó napsütése meghozta a várt eredményt, az egyik horgász szédülni, émelyegni kezdett, majd teljesen elgyengülve a vízbe esett. Társa, akin szintén megfigyelhetők voltak már a napszúrás és kiszáradás kezdeti tünetei, próbált a vízbe borult horgász segítségére sietni, de ő maga is kiesett a csónakból. A parton sétáló turisták vették észre a bajbajutott horgászokat, ők hívták a tűzoltókat.

A körmendi hivatásos tűzoltók hamar a helyszínre értek, mentőmellényt húztak és vízre bocsátották mentőcsónakjukat. Kihúzták a vízből, beemelték a csónakba, biztonságba helyezték és a mentőszolgálat kiérkező szakembereire bízták a legyengült horgászokat, majd mentőkötél segítségével az üres hajót is partra vontatták.

A gyakorlat valósághű esetet dolgozott fel, a nyári forró időszakban a leggyakorlottabb úszó, vagy legrutinosabb horgász is bajba kerülhet, ha figyelmen hagyja az időjárás viszontagságait, az erős napsütés, hirtelen érkező vihar veszélyeit.

A tűzoltók felkészültek, begyakorolták a vízből mentés különféle, speciális módszereit, de emellett fontos hangsúlyozni a körültekintő magatartás jelentőségét is, hiszen ha a fürdőzők, úszók, horgászok figyelnek az időjárási előrejelzésekre, viharjelzésekre, tisztában vannak úszni tudásuk szintjével a legtöbb vízi baleset megelőzhető!

Címkék#Körmend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!