Körmend

2016.05.30. 17:05

Elmentünk a falig - Bebes István körmendi polgármester a menekültkérdésről

Körmend - Az elmúlt hetek történései megmozgatták a város lakosságát. A kialakult helyzetről és fejleményekről tájékoztatott a polgármester.

Kozma Gábor

- Persze, hogy nem örültünk a bevándorlók újbóli megjelenésének a Rába partján. De tudomásul kellett vennünk a tényeket. Most az a fontos, hogy biztosítsuk a város nyugodt működését és megtartsuk erős közbiztonságát. Kétségtelen, hogy ez a téma most mindent kitölt, de úgy vélem, a város előtt álló nagy feladatokat sem hanyagolhatjuk el - mondta el Bebes István, aki bevallása szerint az elmúlt napokban rengeteg körmendivel váltott szót. Piacon, főtéren sétálva, vendéglőben, közéleti eseményeken, fórumokon és természetesen a városházán. Úgy fogalmazott: most kamatozik igazán a rendészeti szakközépiskolával való, kiváló kapcsolat. - Van mire építenünk. Nemrég volt  nálunk egy nemzetközi konferencia a bűnmegelőzésről. Véletlenül jött össze így. Nos, ebből is rengeteget meríthettünk. A német, osztrák, szlovén rend-őri vezetők is kifejtették, hogy olyan kérdéskörről van szó, amely globális és nem jó az országnak, a városnak, de maguknak a menekülteknek sem. Le kell szögeznem: Körmend az átmeneti befogadó szálláshely megnyitása után is biztonságos, élhető és szerethető város - hallottuk.

Arra a kérdésre, hogy megtett-e mindent az önkormányzat az újranyitás elkerülése érdekében, Bebes István azt válaszolta: - Negyedik ciklusomat taposom mint polgármester. Mind a négyszer esküt tettem arra, hogy Magyarország törvényeit mindig, minden körülmények között megtartom. A törvény pedig egyértelmű: az önkormányzat nem bírálhatja felül a kormány döntését, nem bírálhatja felül a jogszabályokat. Mindent összevetve, mi elmentünk a falig - válaszolta. A városvezető szólt a közbiztonságot erősítő tényezőkről, köztük egy 24 milliós kamerarendszer kiépítéséről, a polgárőrség támogatásáról. - Határozottan kértem a kormánytól azt is, hogy biztosítsák a fokozott rendőri jelenlétet. A rendőrségen keresztül kérvényeztem a Magyar Honvédség egy kontingensének Körmendre telepítését. Kéréseink megértő fülekre találtak. Mindenki láthatja, milyen jelentős erőkkel van jelen a rendőrség és a honvédség a településen.

A jelenlegi helyzetről is szólt Bebes István. - Most úgy 200 ember van a táborban, többségük afgán és szír. Regisztráltak, menekültügyi eljárás alatt állnak, és átestek az orvosi vizsgálatokon. Egyértelmű az is, hogy nem Körmenden akarnak letelepedni - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!