Körmend

2015.08.24. 16:40

Ételhez szólt a nóta - Mindenki nyert, aki evett a Körmendi napok főzőversenyén

Körmend – Mindig nagy siker a városi ünnephez kapcsolódó főzőverseny. Most egy olasz újságíró is megtudhatta, milyen is a tűzről pattant keszeg.

Kozma Gábor

Ugyan nagy melegben, de kitartó elszántsággal vágtak neki a csapatok a főzőversenynek a sokat látott és megélt Batthyány kastély kertjében. Elsőként H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója kívánt sok sikert, aztán lángra kaptak a rőzsék, fortyogtak a kondérok, egyre finomabb illatok árasztották el a környéket. S ahogy ilyenkor az lenni szokott, a szakácsi buzgalom egyre több érdeklődőt vonzott. Közte az esemény díszvendégét, Rocco Turi olasz újságírót. A torinói La Stampa országos napilap calabriai tudósítója becsülettel kóstolgatta a gasztronómiai költeményeket, közte a finoman pácolt-panírozott halakat, a fenséges ízeket magában rejtő leveseket, megspékelve a frissen sütött házkenyérrel és kimondhatatlanul élvezetes pogácsával. Ahogy emelkedett a hőmérő higanyszála, úgy lendült bele a publikum. Időközben a zsűri tagjaként megjelent Bebes István polgármester, aki az olasz vendégnek bemutatott néhány fogást a magyar népi konyha gazdag eszköztárából.

– Örülünk, ha más országok polgárai is kíváncsiak ránk, jelesül a főzőtudományunkra. A csapatok sokrétűek és színesek. Egyvalami biztosan összeköti őket: a főzés és tágabb horizonton - a város szeretete – mondta el a polgármester, aki Rocco Turival több ételt is megkóstolt a hivatalos programon kívül. Különösen sokan voltak a Best Vadragu elnevezésű standon, ahol gyorsan elfogyott az étel. A Beregi Attila, Kolozár György és Hajdú János alkotta csapat valóban kiemelkedőt produkált. A vadragu levesüket sikerült úgy összerakniuk, hogy annak íztartománya maga volt a megtestesült harmónia. Kiderült, mindezt nem véletlenül.

– Összeszokott gárda ez – mondta el Beregi Attila. – Minden főzés lényege a jó alapanyagokon túl a szív. Vagyis az, hogy örömmel és keddvel szakácskodjunk. Jómagam sok versenyen voltam már, de mindig úgy éreztem: itt nincs vesztes – mondta. Végül amit a csapatok kifőztek a déli órákra, azt a közönség megvehette, elfogyaszthatta.

A végén Rocco Turi is láthatóan elégedett volt: – Lenyűgöző ez az egész... A raguleves, a sült keszeg egy csoda. És ami igazi kuriózum volt, az a cigánymuzsika. Úgy vélem, nagy érték ez, vigyázni kell rá – fogalmazott. S valóban: Horváth Pika Tibor és Horváth Percsák Sándor zenekara fantasztikusan szólt az ebédhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!