Körmend

2016.07.13. 07:00

Finisben a kórházfelújítás - Egy helyen az ellátás

Körmend - Meghatározó időszak előtt áll a város egészségügyi ellátása. A változások átfogóak, szinte minden fontos területet érintenek.

Kozma Gábor

Mint ismert, egy többmilliárdos pályázat részeként - Körmendre 1,4 milliárd forint jutott - teljesen megújítják a helyi kórházat. Hogy ez így legyen, a képviselő-testület, élén a polgármesterrel, hosszú időn át dolgozott, gyakran nehéz feltételek között. A szombathelyi Markusovszky kórház kollektívája, prof. dr. Nagy Lajos főigazgató hathatós támogatásával végig partner volt a projektben, így elindulhatott a beruházás. Arról érdeklődtünk, hol tart most a fejlesztés.

Megtudtuk, hogy a kórházba integrálnák a betegellátás különböző formáit, így a járó- illetve fekvőbeteg-, valamint a háziorvosi ellátást is. Ennek költségeihez pályázatot adott be a körmendi önkormányzat a közelmúltban. - Pozitív elbírálás esetén a városban lévő alapellátáshoz kapcsolódó egészségügyi szolgáltatókat nemcsak kiköltöztetnék a megújuló kórház épületébe, de javítanának a szolgáltatás feltételein is - mondta el Bebes István polgármester. Miután a város képviselő-testülete megszavazta a pályázat benyújtását, az önerőhöz szükséges forrást elkülönítette a 2016-os költségvetés terhére. Folyamatos változás alatt áll a körmendi dr. Batthyány-Strattmann László Kórház, hiszen a főépület teljes felújítása finiséhez érkezett, és várhatóan pár hónapon belül befejeződnek a munkálatok. A beruházás keretében a kórházi tömb struktúrájában is átalakul. Az ötszintes épület földszintjén a sürgősségi ellátás, a diagnosztika és egyes szakrendelések kapnak helyet, az első emeleten pedig további szakrendelők lesznek. A krónikus belgyógyászat a második szinten működik majd, a felsőbb emeletekre a sebészet és a műtők kerülnek. A projekt részeként az épület korszerűsítése mellett a műszer- és eszközpark is megújul - tájékoztattak.

A korszerűbb rehabilitációs szolgáltatások már tavaly óta elérhetők a körmendi intézményben. Megújult ugyanis a fizioterápiás- és tüdőgyógyászati részleg. Ezt a rehabilitációs fejlesztést mintegy 65 millió forintos uniós forrás tette lehetővé. A projekt keretében új terápiás eszközöket szereztek be, valamint felújították és akadálymentessé tették a kezelőhelyiségeket. Bebes István úgy gondolja, fontos, hogy a Batthyányak által biztosított telken megépült kórház megmaradjon, és az a hercegorvos szellemiségében működjön tovább. Ennek érdekében a jövőben is folyamatos fejlesztések kellenek. Egyebek mellett ezért is kezdtek el jó előre gondolkodni azon, hogy ha a szakrendelőket átköltöztetik az új épületbe, a régieket is hasznosítani kellene új funkciókkal, hogy ne álljanak majd üresen.

A cél az lenne, hogy egy helyszínen valósuljon meg a fekvőbeteg- , a járóbeteg- és a háziorvosi ellátás. Így, ha valaki belép az intézményegyüttesbe, komplex ellátáshoz juthat.

Címkék#Körmend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!