Körmend

2016.05.29. 18:35

Kidőlt a körmendi májusfa - a balta is segített

Körmend - A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes szervezte a kétnapos májusfa kitáncolást. Nádasdon kezdődött a program már pénteken, aztán szombaton néptáncgála kísérte a fadöntést.

Bakos Ágnes

Keszthelyi, győri, szombathelyi, gencsapáti, soproni, zalaegerszegi és a házigazda körmendi csoportok fellépésével igazi néptánc-fieszta kerekedett a várkertben. Ládavasút és „kislegény” próba is színesítette a programsort, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. A körmendiek apraja és nagyja is tapsolt a néptáncosoknak és persze drukkolt a májusfa kidöntésénél. Nem kell motoros fűrészre gondolni, bár sok helyen váltottak már modern eszközre, Körmenden fejszével vágták ki a májusfát, amit a néphagyományoknak megfelelően május elsejére állítottak fel a várkertben. A fa kidöntésének hagyománya nem olyan általános, mint maga a faállítás - de Körmenden immár 45. éve megadták a módját. Most is boldogan bontogatták a szalagokat a lombról a gyerekek, miután megadta magát a májusfa - júniusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!