Körmend

2015.10.02. 15:34

Lesz-e elég orvos? Lehet-e ismét szülészet? - kérdések a körmendi kórházról

Körmend – A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház megújuló körmendi telephelyéről tartottak lakossági fórumot pénteken. Nem volt nagy az érdeklődés, de akik részt vettek, átfogó képet kaphattak a fejlesztésről.

Bakos Ágnes

Novemberben zárul az uniós pályázat, a Markusovszky kórház plusz 150 millió forintos forrásából jövő márciusig elkészülnek a fejlesztések és a betegek nélküli próbaüzem után, várhatóan májusban újranyit a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház – hangzott el a határidőkről a lakossági fórumon.

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta azt is: 1,4 milliárd forintból tervezték a körmendi fejlesztéseket, de átcsoportosításokra volt szükség és plusz pénzre is. 150 millió forintot fektet az anyaintézmény, a szombathelyi kórház a körmendi telephely megújítására saját forrásból.

A kórház főigazgatója leszögezte: önállóan életképtelenek ma már a kis kórházak, kell egy nagyobb intézménnyel való kapcsolat, együttműködés. Például a rohamosan fejlődő technikai, műszerezettségi ellátottság miatt. Itt példaként azt említette, hogy távdiagnosztika működik majd Körmenden: a szombathelyi röntgenügyelet azonnal tud reagálni egy Körmenden felvett képre, ez olcsóbb és hatékonyabb, meg kényelmesebb is a betegeknek, orvosoknak egyaránt.

– Vissza fogják kapni a körmendiek a kórházukat, méghozzá megújítva, egy modern intézményt – jelentette ki Bebes István, Körmend polgármestere.

Rámutatott, hogy egy ilyen volumenű fejlesztés nem „természetes folyamat”, nem csak úgy alakul, hanem azért keményen megdolgoztak, felelős tervezés, időigényes munka előzte meg a majdnem 1,5 milliárd forintos kórházfejlesztést.

Azt is kiemelte a város első embere, hogy egy közösségnek egy ilyen célért, politikától függetlenül együtt kell dolgoznia.

Nem a politikai lobbi nyomán, hanem komoly szakmai alapokra helyezve lesz húsz aktív belgyógyászati ágy a megújuló körmendi kórházban – jelentette ki V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

A szülészetről is beszélt, ami később lakossági kérdésben is felmerült.

Kell-e szülészet a körmendi kórházba?

A válasz, a képviselő szerint az, hogy nem. Mert hiába ír alá egy ezt propagáló ívet egy idős asszony, ha a huszonéves nők nem vállalnak gyermeket – így fogalmazott.

A szülési hajlandóság, a demográfiai mutatók iránya szerint nincs szükség szülészeti-nőgyógyászati osztályra a körmendi kórházban.

Lakossági kérdésre felmerült még a szakorvos-ellátottság kérdése.

Prof. dr. Nagy Lajos azt válaszolta: most is megfelelő az orvosok képzettsége és száma, valamint idén 22 rezidens orvos kezdett dolgozni a szombathelyi kórházban, ez azt jelenti, hogy utánpótlás is lesz a körmendi telephelyen is.

Azt kiemelte, hogy a humán erőforrás a hazai egészségügy legnagyobb problémája, itt, a nyugati határszélen pedig a legrosszabb a helyzet, hiszen könnyen dolgoznak külföldön, akár ingázóként is a jól képzett orvosok, egészségügyi szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!