Körmend

2014.09.02. 09:22

Modern kórház a régi helyén

Körmend - Még az idén elkezdődik a körmendi kórház átfogó felújítása, amelynek végén, várhatóan jövő októberben, modern intézményt vehetnek birtokukba a városlakók és a környékbeliek. A munkálatokra több mint 1,4 milliárdot költenek.

Kozma Gábor

A Szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház  és  a  Körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház integrációja tavaly januárban valósult meg. A két intézmény egy, a fekvő és járó beteg ellátás integrációját megcélzó közös pályázaton körülbelül 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert el. Az összeg 83 százalékát a körmendi  kórház rekonstrukciójára fordítják, a fennmaradó pénzből, a többi között, Szombathelyen a régi, korszerűtlen épületből új helyre költöztetik a rendelőintézetet. A körmendi kórház  tehát a Markusovszky részeként, telephelyeként működik. Hol tart most a program, mi a menetrend és mi lesz a végeredmény? - érdeklődtünk a Markusovszky Kórház főigazgatójától, prof. dr. Nagy Lajostól és a körmendi kórház vezetőjétől, dr. Nádasi Géza főorvostól.

- A pályázat összértéke 1,7 milliárd forint, a támogatási szerződést  idén március 10-én kötöttük meg. Körmend esetében a közbeszerzési eljárások lefolytatása  során és részeként  a  kivitelezési tervek előreláthatólag szeptemberre  elkészülnek. Majd ezután, szintén közbeszerzési eljárás után, láthat munkához a kivitelező. Ha minden jól megy, akkor még az idén elkezdődhetnek a tényleges munkák - mondta el dr. Nagy Lajos főigazgató. - Az építkezés során a főépületnek csak a szerkezete marad meg, minden más változik. Átformálódnak az eddigi terek. A többi között háromágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítanak ki.

A körmendi kórház sebész főorvosa dr. Nádasi Gáza főorvos (Fotó: Szendi Péter)

A  körmendi intézményben a tavalyi év közepétől indulóan a sebészeti osztály  aktív maradt, 20 ágyon. A belgyógyászat 90 ágyas. Az utóbbi képes megfelelő nívón ellátni a város betegeit. A beruházásnak része lesz még a műtő teljes modernizálása, így alkalmassá válik a sebészet kiszolgálására. Új altatógépek, műtőasztalok is érkeznek. Nagyon fontos, hogy olyan új eszközöket szerzünk be, amelyekkel erősíthető a körmendi járóbeteg ellátás és elősegíthető  a két kórház közti szakmai integráció. Ez utóbbit szolgálja majd a digitális röntgen, amelynek képei Szombathelyről is leletezhetők lesznek. Emellett olyan defibrillátorokat, betegőrző monitorokat, EKG-ket szerzünk be, amelyek egy modern  kórház szükséges kellékei. Ez utóbbiak  300 millió forintba kerülnek.  Hangsúlyoznám, hogy a járó és a fekvőbeteg  ellátás  integrációja a cél. Biztosítjuk a kórház és környéke, mintegy 60  ezer embert érintő   járóbeteg szakellátását. A körmendi önkormányzat volt a kórház korábbi tulajdonosa, tőlük vettük át az intézményt. Elmondhatom, hogy maximálisan konstruktív volt az együttműködés az átadás és átvételkor és  ez a helyzet ma is. Folyamatosan konzultálunk, együttműködünk -  fejtette ki  dr. Nagy Lajos főigazgató.

Dr. Nádasi Géza, a körmendi kórház igazgatója elmondta, hogy a sebészet jelenleg 20 aktív ágyon működik, ez a traumatológiát és az általános sebészetet jelenti. - Az adott terület sürgősségi és elektív, tervezhető  beavatkozásait egyaránt elvégezzük. A rekonstrukciótól azt is reméljük, hogy megújul a műtő és  új műszerekhez jutunk, mert a jelenlegiek felújításra szorulnak. A  múlt évben 1100 műtétet végeztünk el Körmenden altatásban. Jelen pillanatban 730-nál tartunk, így  idén is elérjük az ezres nagyságrendet. Kiváltképp szükséges felújítani a laparaszkópos, illetve endoszkópos műszerparkot, mert a műtétek jelentős részét a laparaszkóposok teszik ki. Itt  leginkább az epe és lágyéksérv műtétekről van szó. A repertoárba tartoznak még a visszér és  a hasfali sérvműtétek is.

A kórház területén a gyógyítás, a szakrendelés   szinte teljes palettája megtalálható, e funkciók is megújulnak a rekonstrukció során. Ahol fejlődési lehetőséget látok, az az egynapos beavatkozások területe. Kívánatos, hogy több szakma vegyen részt  az egynapos műtéti ellátásban. Mi jelenleg nőgyógyászati  és urológiai beavatkozásokat végzünk - fogalmazott a főorvos, majd a szülészettel kapcsolatban a következőket fejtette ki: - Felmerült korábban és többekben a kérdés, hogy lesz-e szülészet Körmenden. Nos, nagyon alacsony a szülésszám. Legutóbbi adatok szerint három naponta született körházunkban egy csecsemő. Évente száz körüli születésszám mellett nincs értelme fenntartani egy önálló szülészeti osztályt - szögezte le Nádasi Géza. Hozzá téve: a nőgyógyászati, nem daganatos betegségek 80 százaléka gyógyítható egynapos ellátás keretében. - Körmenden is  a járóbeteg szakambulanciára kell helyezni  a hangsúlyt. Jelenleg megfelelő  orvosi háttérrel és műszerezettséggel működtetjük a nőgyógyászati szakrendelésünket - hallottuk.

A  kórházi vezetők hangsúlyozták: a körmendi  kórház esetében is  adott a dolgozói háttér a  színvonalas szakmai munkához. A felújítás során azonban akadhatnak kényelmetlenségek is. Az átépítés idején a fekvőbetegeket Szombathelyen látják majd el, mert Körmenden erre nincs megfelelő tér,  kubatúra. A járóbeteg ellátást viszont fenntartják. Kérik a lakosság megértő türelmét és ígérik, hogy a felújítást követően egy modern városi  kórházat vehetnek majd birtokba a körmendiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!