Körmend

2015.08.24. 16:45

Molnárné Bogáth Réka logopédus: segíthet a mozgás, az ének és az ábrázolás

Körmend - Korunk egyik betegsége a dadogás, amely egyre több fiatalt érint. Gyógyítása nehéz, komplex feladat.

Jámbori Tamás

Megdöbbentő, hogy a technika rohamos térhódításával, az internet elterjedésével nem hogy csökkenne a beszédhibás gyermekek száma, de még növekszik is. Az okok persze sokfélék, de az egyik a családi elidegenedés, a törődés hiánya. A gyermek sokszor órákig ül a számítógép előtt, nem kommunikál szüleivel, virtuális világban mozog. Ahol a szavak, mondatok más értelmet kapnak és nyernek. Ám amikor ezeket ki kell mondani a valós világban és közegben, akkor már kezdődnek a problémák...

Érthető hát, hogy nagy figyelem kísérte nemrég az ismert, körmendi származású logopédus, Molnárné Bogáth Réka eladását a körmendi polgármesteri hivatal nagytermében. Ahol elsősorban a dadogás komplex művészeti terápiájáról esett szó. A megjelenteket Farkas Tiborné, a tankerület vezetője köszöntötte, majd átadta a szót a számos elismeréssel bíró előadónak. Molnárné Bogáth Rékának. Aki úgy kezdte mondandóját: jó hazajönni. A nemzetközileg is ismert szakember jelenleg Budapesten, a XXII. kerületi szakszolgálatnál logopédus. Ez egy olyan peremkerülete a városnak, ahol sok az alacsony szociokulturális család, a rendelésre is főleg ők viszik főként a gyermekeiket. A szűrésüket is Réka végzi.

– A dadogás olyan, mint a mozaik kép, több összetevője van, melyek egy sajátos kommunikációs és beszédproblémát hoznak létre. Ahány dadogó ember, annyiféle a megjelenési formája. Mivel komplex a jelenség tüneti szinten is, épp ezért összetett terápiát igényel – fejtette ki az előadó. Aki azt is elmondta közönségének: munkája során a komplex művészeti terápiát alkalmazza, melynek van egy kidolgozott változata dadogás kezelésére.

– A terápia célja, hogy a dadogó gyerek feszültségei felszínre kerüljenek. Logopédiai eszközöket csak indirekt módon használ a terápia. Amelynek három tartópillére van, mégpedig az ének, a mozgás és az ábrázolás. Ebben a terápiában nincs, nem lehet rossz megoldás. A mozgás során feszítő és lazító gyakorlatokat végeznek a gyerekek, sok a zene, a gyermekeknek természetesen szabad dadogni. Az ábrázolás főként festékkel történik, a szülők is részt vesznek a foglalkozásokon. Nagyon bevált, hogy amit gyermekeikkel közösen alkotnak, együtt viszik, vihetik haza. A daltanulás is játékosan történik. A foglalkozásokon mindig jelen van egy pszichológus, aki segíti ezt az összetett munkát. A dolog lényege, hogy egy ponton aztán a hangsúly áttevődik az anya-gyerek kapcsolatra. Ebbe belefér az is, hogy havonta egyszer közös játékra kerül sor a szülőkkel.

A nagy tetszéssel fogadott előadás végén a logopédusnő kiemelte: az a tény is fontos szerepet kap a terápia során, hogy a gyerekekkel nem lehet szeretet nélkül bánni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!