Körmend

2015.05.15. 17:15

Rémhír miatt félnek - Nem raboltak el gyereket Körmenden

Körmend - Hónapok óta terjednek gyerekrablásokról szóló rémhírek az országban - most Körmenden lehet hallani róla.

Bakos Ágnes

„Jött egy fekete furgon és két gyereket akartak elvinni, szervdonornak!" – ez a rémhír kelt szárnyra Körmenden. Az információ szerint az egyik általános iskola előtt történt az eset. Két kislányról beszélnek Körmenden: úgy tudják, a szerveik miatt akarták őket elrabolni, csütörtökön délután. Az állítólagos gyerekrablási kísérletről többen is hallottak a városban. Úgy értesültünk, hogy a körmendi rendőrök járőröztek mindegyik általános iskolánál, miután hallottak az állítólagos esetről. Semmi szokatlant nem észleltek az egyenruhások, nem volt fekete furgon a környéken.

Dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: nem tudnak gyermekrablásról, sem gyerekrablási kísérletről, ilyen bejelentést nem kaptak a Vas megyei rendőrök.

Fotó: Illusztráció/Szendi Péter

A megyében nem ez az első eset, hogy hasonló rémhír terjed. Az elmúlt hetekben az ország több pontjáról érkeztek ilyen bejelentések – mindegyik rémhírnek, pletykának bizonyult. Az információt a szülők rendre megosztják a közösségi oldalakon, így rengeteg emberhez eljut a fals információ, és hétről hétre újabb városok kerülnek szóba – legutóbb Körmend.

Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívása az ügyekkel kapcsolatban azt írja: az internetes közösségi oldalakon gyakran terjednek híresztelések, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, de aggodalmat keltenek. Különösen az érintetteket: a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat ijesztik meg a rémhírek – amik akár igazak is lehetnek. A rendőrség közölte: minden ilyen esetet, bejelentést komolyan vesznek és kivizsgálnak. A pletyka tartalma egyébként az egész országban azonos: ismeretlenek, vagy, ahogy a rendőrség fogalmaz „illetéktelenek", fekete autóval, furgonnal érkeznek iskolákhoz és megpróbálnak magukkal vinni, „elrabolni" gyerekeket.

Korábban más „verziók" is terjedtek a közösségi portálokon: például az, hogy tinédzsereket szólítottak le az utcán, útba igazítást kérve és úgy rabolták el őket. Arról is lehetett hallani, hogy óvodáskorú kicsiket áruházakból raboltak el, miközben a szüleik vásároltak, a jól értesültek szervkereskedelemről beszéltek és írtak. A rendőrség tájékoztatása szerint egyetlen ilyen történet sem bizonyult igaznak. A pletykák terjedésének persze nem lehet gátat szabni, azok időről időre felbukkannak, akár online terjed a hír, akár csak szóban, mint most Körmenden is.

„Aki olyan körülményt tapasztal, amely alapján úgy érzi, gyermeke veszélynek van, illetve lehet kitéve, erről mindenképpen tegyen bejelentést. A rendőrség a tudomására hozott esetek összes körülményét megvizsgálja, és mindent megtesz a gyermekek védelme érdekében" – írja a felhívás. A figyelmeztetés külön kitér arra, hogy ha a világhálón tesz közzé valaki egy valós esetről szóló felhívást, az megnehezíti a nyomozást.

Ha pedig valótlanságot oszt meg valaki, az különösen veszélyes lehet. Azt kérik a rendőrök, aki hasonló, gyermekrablásról szóló figyelmeztetéssel találkozik, az győződjön meg annak valóságtartalmáról. Az információk megfelelő szűrésével megelőzhető a riadalomkeltés.

A rendőrség emlékeztet: a közösségi oldalakon gyakorlatilag évente bukkannak fel hasonló híresztelések – most ért Vas megyébe, Körmendre a gyerekrablás rémhíre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!