Körmend

2014.04.19. 13:45

Radnóti Miklós mindig időszerű

Körmend - Nagy sikert aratott a helyi Radnóti Miklós szavalóverseny a holokauszt 70. évfordulójára emlékezve.

Kozma Gábor

A Körmendi Gimnáziumi Öregdiákok Közhasznú Egyesület is támogatója volt annak a Radnóti szavalóversenynek, amit a magyar költészet napján, április 11-én a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett a Faludi Ferenc Könyvtár. A program a Csaba József Honismereti Egyesület támogatásával, a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer keretében valósult meg. Az öregdiákok egyesületének elnöke, dr. Vörös Ottó elmondta, hogy a vers, a verselés olyan kincsünk, amely megóvásra és továbbörökítésre érdemes. Doktor Rozália, a könyvtár vezetője pedig a holokauszt évfordulója kapcsán jegyezte meg: Radnóti Miklós mindig időszerű marad, ezt is sugallta a verseny, amelyre a középiskolai kategóriában, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból 12 tanuló készült, de az általános iskolai és felnőtt kategóriával együtt összesen 35 versenyző nevezett.

Az eredményhirdetés előtt a Tarisznyások együttes Szabadság, szerelem című koncertje szórakoztatta a szépszámú a közönséget. Dr. Czetter Ibolya, a NYME-SEK intézetigazgató főiskolai tanára, a zsűri elnöke az eredményhirdetés előtt elmondta, hogy minden versenyző nagyon komolyan vette a feladatot, kívülről megtanulta a versét. Szerinte legnehezebb helyzetben a felnőtt versenyzők voltak, mert a diákok életében a megmérettetés, a versenyzés szinte mindennap jelen van az iskolai számonkérések, felelések miatt. Végül a középiskolai kategóriában öt helyezést osztott ki a zsűri. Ebből négyet kölcseysek szereztek meg. Az alábbi felsorolás sorrend is: Csendes Máté, Bernáth Krisztina, Varga Richárd, Joó Boglárka és Gulyás Benedek volt a legjobb. A felnőtt kategóriában megosztott első díjat kapott Klement András tanár, aki a Hetedik eclogát, valamint Hencsey Tamás, az EGIS Körmend kosárlabdacsapat edzője, aki a Nem tudhatom című költeményt szavalta el. Mind a gimnázium tanárának, mind a kosárlabdacsapat edzőjének szereplését nagy kíváncsisággal várták a nézőtéren helyet foglaló diákok. A szereplés és az eredményhirdetés után hallható tapsvihar az elismerésre méltó teljesítménynek szólt.

Hadnagyné Vörös Márta, a Kulturális Központ igazgatója felkérte a felnőtt kategória két győztesét, hogy a városi holokauszt megemlékezésen is szavalják el a Radnóti-verseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!