Körmend

2015.03.30. 17:29

Szellemi holdudvar épül

Körmend - Ilyen sem volt még: a hazai tudományos elit képviselői ültek kerekasztakhoz. Cél a leendő Batthyány Örökségközpont segítése.

Kozma Gábor

Levéltárosok, botanikusok, műemlékvédelmisek, a vakok-és gyengénlátók országos vezetői, múzeológusok ülték körül hétfőn a Batthyány kastély főépületében azt a kerekasztalt, amely a majdani Örökségközpontot segítheti. Illetve segíti is, mert ez már az elején kiderült.

A szervezők nevében Száraz Lajos hangsúlyozta: nem véletlen a komplexitás, a különböző szakmai és tudományos ágazatok képviselőinek, úgymond, csokorba gyűjtése. Ha nem épül ki a megfelelő minőségű szellemi holdudvar e pompás falak között, akkor nem jöhet el az ígéretes jövő se adta meg az alaphangot. Majd kijelentette: a már elkezdett felújítás és a tervezett folytatás megalapozott.

Bebes István polgármester a körmendiek üdvözletét adta át a résztvevőinek, majd szólt a 2003-tól datálható, a Batthyány család országos megismertetését szolgáló önkormányzati és civil erőfeszítésekről.

Dr. Gyürki László, Móricz Péter, dr. Kikó Zsuzsanna,Bebes István, Száraz Lajos és Hermann Judit
Fotó: Szendi Péter

- Tizenkét év munkája kellett ahhoz, hogy ide elérkezzünk. Nagy a felelősségünk a projekt jövője és sikere érdekében. Ez egy olyan egyirányú történet, amelyben a szereplők összefogása a lényeg. A fizikai építés elindult, most szellemiekben kell gyarapodnunk - mondta.

Ezt követően az egyes szakmák vezetői szólaltak fel. Hermann Judit projektmenedzser szerint reálisan 5-7 év kell ahhoz, hogy a most elinduló szellemi építkezés megtöltse a Batthyány Örökségközpont falait tartalommal. - A város terveink szerint aktív résztvevője és használója lesz az új közösségi térnek. Legyen szó rendezvényekről, vagy turisztikai programokról. Sok olyan újdonság indulhat el itt, amely országos figyelmet is kelthet. Például speciális múzeumi tér a gyengénlátónak, vagy levéltári tudás tér - hallottuk.

Móricz Péter körmendi múzeumigazgató a helyi gyűjteményről szólt, majd Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kért szót. Mint mondta, a Batthyányak családi levelezése, ezirányú hagyatéka levéltári szempontból kiemelkedő, erre lehet építeni. Gyürki László pápai prelátus konkrét javaslatokat is tett. Közte azt, hogy legyen Körmend hivatalos védőszentje Boldog Batthyány-Strattman László. Ugyancsak szorgalmazta hogy a helyi kórház vegye vissza az egykori szemorvos nevét. A kerekasztal szakmai vitával teljesedett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!