Körmend

2015.05.18. 10:12

Uniós kultúrforgatag - Négy napon át ezrek ünnepeltek Körmenden

Kultúrforgatag várta az ünneplőket a május eleji Európa napokon. Volt kiállítás, tánc, koncert, testvérvárosi találkozó és sok vidámság.

Kozma Gábor

A Batthyány kastély után a Szabadság téren folytatódtak a programok. A hivatalos megnyitón Bebes István kiemelte, hogy Európában határok nélkül élhetünk. Ez lehetőségeket és együttműködéseket jelent, amelyek nagyon fontosak, hiszen minden ország számára valami újat jelentenek. A városvezető beszélt a testvérvárosi kapcsolatokról is, főként Juzsnijról, a legújabb partnerről, akivel az elmúlt év végén kötöttek megállapodást. Már a nyitónapon is több koncertet láthattak az érdeklődők, előbb a Jezy Eileen, majd a Creative Sound System lépett fel, s az ismert Kerozin zenekar zárta a programot.

Május elsején a városi Fúvószenekar ébresztője szólt, délután pedig a kulturális programoké volt a főszerep. Az egykori kocsiszínben kiállítás nyílt Varga Ernő amatőr fafaragó hintó makettjeiből. A különleges munkákat Varga Zoltán, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Hintókiállításának vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe.

– Az asztalokon látjuk a magyarság történetiségét is bemutató hintókat, ahogy elindulunk tematikusan a tárgyak között, láthatjuk, hogy őseink milyen szekereket használtak, milyen szekerekkel közelítették meg egykor a Kárpát-medencét. – mondta.

Délutántól éjszakáig foglalt volt a Szabadság téren felállított színpad, fellépett az Ataru Taiko ütőegyüttes, a Gypo Circus és a Kowalsky meg a Vega. A várkertben igazi retro hangulatban szórakozhatott mindenki. Az Európa Napok harmadik és negyedik napján a táncok kerültek előtérbe. A szervező Körmendi Kulturális Központ igyekezett úgy összeállítani a programot, hogy abban szinte minden műfaj szerepeljen. Két nap alatt több száz táncos lépett színpadra. Láthattuk az Energy Dance Team táncosait, az Enjoy TSE-t, a Salsa Klub és a Zoom-barátokat. Volt hastánc, kuriózumként pedig az ukrán testvérváros, Juzsnij Tsviten Néptánc Együttese aratott nagy sikert. Felléptek a Kölcseys táncosok, a Rábavirág Táncegyüttes és a Béri Balog Ádám Néptáncegyüttes tagjai, valamint a Senior tánccsoport is, a Tulipánt zenekar pedig a muzsikáról gondoskodott. Koncertezett Szabó Balázs és bandája, a Gobé zenekar, a Kerekes Band és a Balkan Fanatik – a több ezres közönség nagy örömére. Volt még takarító program a Rába parton, a Bereki Bárkás Egylet közreműködésével, és nem mellesleg gazdag étel és italkínálat, sok-sok vidámsággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!