Körmend

2014.04.15. 15:35

Várkerti munka: A sérült fák, sétányok felújítása

Körmend - Nagyszabású munkák kezdődtek Körmend zöld szívében, a Várkertben. Uniós támogatású programról van szó.

Kozma Gábor

Várkert történetének egyik fontos eleme volt a civilek fellépése az értékek védelmében. Minőségi változást a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program, 3 Park elnevezésű projekt hozta el. Ehhez 2009-ben nyert el uniós pénzt Körmend Muraszombattal és Gornja Radgonával közösen. A Várkert vízháztartásának pótlására, a kastélyparki tó helyreállítására, a fák kezelésére, a kastélypark sétányainak felújítására, a szükséges kertészeti és vízépítési tervek elkészítésére 570 ezer eurót, 5 százalékos önerővel, fordított akkor az önkormányzat. Szünet következett, majd tavaly januárban újra megnyílt a pályázati lehetőség, 5 milliárd 652 milliós keretösszeggel. A történet innentől kedvező fordulatot vett, mert a város ezúttal sikeresen pályázott. A felújítási munkák tehát folytatódnak, s amint az látható, jelentős erőkkel.

Kivágták és elszállítják a balesetveszélyes fákat a növénykertből. Amit lehet mentenek, ápolnak. Fotó: Szendi Péter

– A március 17-én megkezdett és jelenleg is folyó munkálatok keretében első lépésként a veszélyes, beteg, korhadó fák kivágására és az idős értékes fák ápolására kerül sor – tájékoztatott Bebes István polgármester. – Az ápolandó fákat piros-fehér jelzőszalaggal látták el, míg a kivágandókat festékkel jelölték meg az előkészítés során. Mintegy 155 fa ápolására, megmentésére kerül sor, ezért nagyon fontos, hogy a jelzéseket ne távolítsák el a fákat védeni igyekvő, jó szándékú emberek – tette hozzá.

A Várkertben az elöregedett, korhadt és balesetveszélyes fák kivágására április 15-ig, illetve augusztus 1 és október 30 közötti időszakban kerül sor. Ezen időszakokban, a balesetek elkerülése érdekében, a parkot le is zárhatják. A csaknem 170 milliós támogatás lehetővé teszi a sétányok egy részének felújítását is. – A kastélypark megújulásának újabb üteme hivatalosan október 20-ig tart, ám várhatóan az ősz elejére elkészülnek a munkákkal – mondta el a polgármester. Mindezzel nem zárul le a felújítás, hiszen vannak még kezelésre szoruló fák és további sétányok várnak felújításra. Ezért a város újabb pénzügyi forrásokat keres, hogy az állami tulajdonú park méltóan fogadja látogatóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!