Körmend

2016.05.16. 17:15

Védőpajzzsal a bűn ellen Körmenden

Körmend - Országos figyelmet keltett a nemzetközi bűnmegelőzési konferencia. Bebes István polgármester a tapasztalatokról beszélt.

Kozma Gábor

- Nemzetközi konferenciát tartottak a bűnmegelőzésről a látogatóközpontban, a találkozón országos rendőri vezetők, nemzetközi szakértők vettek részt. A rendészeti szakközépiskola, valamint a város gondozta az eseményt, amelynek legfőbb tanulságait Bebes István polgármester foglalta össze.

- Ha csak a témaköröket idézem (Mennyiben változott meg a bűnözés és a bűnüldözés a digitális korban? Mit tehetnek a becsületes emberek azért, hogy békében és biztonságban éljenek?), már jeleztem is a konferencia fontosságát és súlyát. Elmondhatjuk, hogy Körmend országos figyelmet kapott, és elvitték a város jó hírét az unió több országába is - mondta a polgármester, aki szerint alapjaiban változott meg az elmúlt húsz évben a kriminalisztika. Egészen új bűnözési ágak fejlődtek ki, az üldözés technikája és tartalma is rengeteget változott. De azt is látni kell, hogy a bűnözök egy lépéssel mindig előbbre járnak. Márpedig az embereknek joguk van a biztonsághoz, és ahhoz, hogy az állam megvédje őket.

- Azt mindenki tudja, hogy milyen most a helyzet, hogy sajnálatosan teret nyert az  erőszak. Olyan ügyek történnek,  hogy az embernek ökölbe szorul néha a keze. Egy biztos: a kedvezőtlen, a társadalmi békét és a rendet veszélyeztető folyamatokat meg kell állítani - húzta alá a polgármester. Személyes példát is említett. - Az egyik kosármeccsen tanúja voltam egy szituációnak. Szereplőiről nem tételeztem volna fel akkora indulatot, amely ott és akkor kitört... Szerencsére kezelhetően - tette hozzá Bebes István. Szerinte a legelgondolkodtatóbb az volt a konferencián, hogy minden előadó szorgalmazta a civil közösségek mint hatékony védőpajzsok bevonását a bűnüldözésbe. - Körmenden ez már jó ideje működik. A helyi polgárőrségnek nemrég juttatott 300 ezer forintos támogatás jelzi: a város számít az önkéntes rendvédőkre. A polgármester szerint óriási a tét, a bűnözés mára ugyanis tömegjelenséggé vált, sok államban veszélyezteti a közbiztonságot. - A fejlett országok nemzeti össztermékének (GDP) 5, a fejlődőknek 12 százalékát viszi el a bűnözés. Magyarországon ez a szám 7-10 százalék   között van, tehát súlyos  milliárdokban mérhető a veszteség. A kistérségekben   kezdenek izmosodni az önszerveződő, bűnmegelőző kisközösségek, ezeket mindenképpen támogatni kell államilag és helyileg - tette hozzá Bebes István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!