Kosárlabda

2015.07.02. 13:04

Hasznos tapasztalatokat szerzett a legjobbak között a SZoESE férfi gárdája

Koper - A 12. helyen zárta a Szlovéniában rendezett egyetemi kosárlabda Európa-bajnokságot a Nyugat-magyarországi Egyetem férfi csapata.

Tóth Gábor

A Szombathelyi Egyetemi SE férfi kosárcsapata (Nyugat-magyarországi Egyetem néven) a Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokság győzteseként kvalifikálta magát az Eb-re. A csoportmeccseken – a papírformának megfelelően – mindhárom ellenfelétől kikapott Kéri Péter együttese: a szerb Nis 85-67, a török Fatih 89-53, míg a horvát Rijeka 67-61 arányban bizonyult jobbnak. A folytatásban a 9–16. helyért játszottak a szombathelyiek. Elsőként a francia Strasbourg gárdáját legyőzték, így bejutottak a 9–12 közé. Ám a folytatásban az orosz Szentpétervár, majd –ismét – a Rijeka is túl erős ellenfél volt. Így a SZoESE a 16 csapat között a 12. helyen végzett. Az Európa-bajnoki címet a török Fatih Egyetem gárdája szerezte meg. A női tornán a Testnevelési Egyetem és a Corvinus Egyetem közös csapata képviselte a magyar színeket, amely a 9. lett a 12 együttest felvonultató mezőnyben.

Nyugat-magyarországi Egyetem–Universty of Strasbourg 80-74 (27-16, 15-21, 19-20, 19-17).

Koper, férfi kosárlabda egyetemi Európa-bajnokság, a 9–16. helyért. Legjobb dobók: Mészáros M. 20/6, Simon K. 18/9, Tóth D. 12//3.

Simon Kristóf végig hasznosan, ponterősen kosárlabdázott. Fotó: SZoESE

Az első negyedben Tóth Dávid és Mészáros Máté remek játékával 11 pontos előnyt szereztek a szombathelyiek. Ám a nagyszünetre ezt az egyre jobban játszó francia csapat 5 pontra faragta. A második félidő kiegyenlített játéka hozott, ám a negyedik játékrész elején egalizált a Strasbourg. De Simon Kristóf 5 perc alatt dobott 14 pontjával bebiztosította a szombathelyiek győzelmét.

Nyugat-magyarországi Egyetem–St. Petersburg State Universty 76-80 (21-14, 21-17, 11-21, 22-27).

– A 9–12. helyért. Legjobb dobók: Simon K. 20, Tóth D. 18/6, Mészáros M. 14/9.

Simon Kristóf és Tóth Dávid jó ritmust adott a csapatnak. A második negyedben már 16 ponttal is vezetett az NYME, a nagyszünetben 11 pontos előnyt mutatott az eredményjelző. A harmadik negyedben azonban ritmustalanná vált a magyarok támadójátéka, a szentpéterváriak viszont egyre pontosabban céloztak – el is fogyott az előny. Az utolsó negyedben, kemény küzdelemben végül a fizikálisan erősebb oroszok kicsikarták a győzelmet.

Nyugat-magyarországi Egyetem–University of Rijeka 56-82 (11-21, 13-24, 17-11, 26-15).

– A 11–12. helyért. Legjobb dobók: Szabó B. 10, Tóth D. 9, Mészáros M 9/3.

A csoportmeccs után ismét összekerültek a szombathelyiek a horvát bajnokkal. Ez a mérkőzés azonban nem sikerült olyan kiegyensúlyozottra, mint a korábbi. Az első félidőben a szombathelyi fiúk fásultan játszottak, érződött rajtuk, hogy hét nap alatt már a hatodik mérkőzést vívják. Összességében biztosan nyert az extra napot kifogó, 14 triplát dobó ellenfél.

– Rendkívül nagy élmény volt Európa élmezőnyében játszani, és szakmailag is rengeteg tapasztalatot szereztünk az Eb-n – értékelt az edző, Kéri Péter. – Szerintem reális a helyezésünk. Nagy eredménynek tartom, hogy néhány csapatnak meg tudtuk nehezíteni a dolgát. Talán csak az oroszok elleni teljesítményünk miatt lehetünk elégedetlenek, mert egy verhető csapattól kaptunk ki. Jövőre Rijekában lesz az Eb, a célunk az, hogy oda is kijussunk – és szerintem az idei tapasztalatok kellő motivációt jelentenek a csapatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!