Kosárlabda

2014.12.16. 19:40

Kosárlabda: Emelt fővel búcsúzott a Körmend

Tartu - Gyenge kezdés után nagyot harcolt és remek győzelmet aratott a Tartu otthonában az Egis Körmend. A szoros végjátékot ezúttal hozták az időközben héttel is vezető piros-feketék és emelt fővel búcsúztak az EuroChallenge-től.

Németh Zsolt

A továbbjutás minimális esélyével érkeztek Tartuba a körmendiek. A hosszú utazás után kifogástalan fogadtatásban volt részük. A mérkőzés előtti órákig három részre osztott teremben még kedden délelőtt sem utalt semmi arra, hogy több mint ezer ember karácsonyi kosárünnepet fog ülni a találkozó alkalmával, de így történt. Bár a Tartu már biztos továbbjutó volt a találkozó előtt, azért nekik is oda kellett figyelni, nehogy egy vereséggel és az Energia TG-Jiu esetleges bulgáriai győzelmével elveszítsék csoportelsőségüket. A Körmend számára viszont csak egy nagyarányú győzelem jelenthetett esélyt, no és a bizakodás, hogy a Lukoil Akademic szintén minél jobban megverje az Energia TG-Jiu-t.

Török Rolland is jól teljesített: 15 pont fűződik a nevéhez és öt lepattanót is szerzett. Fotó: Szendi Péter

Aztán úgy kezdődött, hogy mindegy, mi lesz Bulgáriában. A Tartu nagy lendülettel kezdett és meg sem állt 13-0-ig. A Körmend első kosarát Török szerezte, több mint öt perc játék után. Lassan tértek magukhoz a vendégek, aztán a nyolc ponttal elvesztett első negyed után javult a védekezés és lépésről lépésre zárkóztak. Sonyák hármasával már vezettek is, Richards sorra harcolta ki a hazai hibákat, és már négy is volt a negyedben hét triplát és 34 pontot dobó Körmend előnye. A szünetre kettő maradt ebből. Aztán elfogyott, de Ferencz zsinórban dobott három triplájával ellépett és őrizte is előnyét a vasi csapat. Az utolsó előtti percben mínusz hétnél összekapta magát a Tartu és egyenlített. Iszonyú nyomás jött a nézőtérről, de Richards kettese után csak egy büntetőt dobtak be a hazaiak, akik kétségbeesetten faultolták Ferenczet fél másodperccel a vége előtt. A körmendi kapitány az elsőt be-, a másodikat szándékosan a gyűrűre dobta, így esélye sem maradt a Tartunak a válaszra. A Körmend megmutatta, hogy tud küzdeni, és helye van az európai porondon.

Gert Kullamäe: – Nagyon nehéz meccs volt. Nem játszottunk rosszul, de elsősorban a második negyedben akadtak gondjaink támadásban. A Körmend kiválóan dobott ma, és volt néhány játékos, aki meg is lepett minket a hármasaival. Ilyen volt Török és Sonyák, tőlük erre nem számítottunk. Néhány apró hibánk is hozzájárult a vereséghez, de örülök a továbbjutásunknak és gratulálok a Körmendnek.

Ante Perica: – Nagyon fontos számunkra ez a siker, az önbizalmunk és a tartásunk szempontjából különösen. Ezzel nagyon szépen zártuk az idei EuroChallenge-szereplésünket. Büszkék lehetünk – és a klub is – a három sikerünkre, és a negyedikhez is nagyon-nagyon közel voltunk. Gratulálok a Tartunak a továbbjutáshoz, megérdemelték, mert nagyon jó kosárlabdát játszanak, különösen támadásban.

Tartu University Rock (észt) – Egis Körmend 81-83 (21-13, 24-34, 17-18, 19-18).

Tartu, 1000 néző, férfi kosárlabda EuroChallenge, csoportmérkőzés, vezette: Dodds (skót), Zapolski (lengyel), Kucera (cseh).

Tartu: Sokk 9/3, DORBEK 15/9, Kurbas 3/3, Eichfuss 6, TALTS 17/3. Csere: Peciukevicius 11, Petrukonis 9, Kriisa 11/9, Doronin –. Vezetőedző: Gert Kullamäe.

Körmend: BURGESS 6, LEMON 6/3, FERENCZ 15/12, TÓTH 7/3, RIRHARDS 20/3. Csere: TÖRÖK 15/6, POPADICS 8/3, SONYÁK 6/6. Vezetőedző: Ante Perica.

Az eredmény alakulása. 7. perc: 16-2. 9. perc: 16-11. 16. perc: 31-32. 19. perc: 40-44. 25. perc: 56-60. 30. perc: 60-65. 35. perc: 67-72. 39. perc: 73-80.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!