Kosárlabda

2014.10.18. 18:19

Kikapott a Nyíregyházától a Körmend

Elképesztő hajrával és hatalmas küzdelemben szerezte meg a Körmend elleni bravúrt a Marso-NYKK.

Bodnár Tibor

Kosárlabda. Nem kéne visszakapni a negyvenet – ez jutott eszünkbe, amikor a Körmend 12–0-ra lépett meg az elején a Marso-NYKK bajnokságbeli második hazai mérkőzésén. Aztán az ötödik percben véget ért a hazai kosárcsend, természetesen a nyitányon emberfelettit játszó Nermin Hujdurovic jóvoltából.

A vasiak magassági fölényüket igyekeztek kihasználni, ezért a palánk alatti játékot erőltették, de idővel jól tömörültek a hazaiak, és rendre elhalászták a labdát a körmendiek elöl.

A 14. percben Kósa Tamás hárompontos kísérleténél labdája volt a vezetés megszerzéséhez az NYKK-nek – a dobás kimaradt, a kontrából betaláltak a fekete mezesek, de Nagy Krisztián trojkája így is a legjobbkor jött (17–19). Az elején picit pihentetett és megnyugtatott Savic Brane is megtalálta a gyűrűhöz vezető utat, a kis karmesterről ráadásul lerítt, hogy transzban játszik. Miként Nagy Krisztián is, aki újabb hárompontost szórt be.

Az elején még sikeres, amúgy is rettegett körmendi triplák ekkor már nem ültek, Darrin Govens viszont így is megrázta magát, és szép egyéni alakítással büntette Jeremy Wise kihagyott ziccerét (és egyenlítési esélyét ).

Az első félidőbeli kevés pont nem a gyenge színvonalnak tudható be, de tény, nem fogtak ki extra dobóformát a csapatok – viszont annál nagyobbat küzdöttek. Savic harmadik hibája miatt még a nagyszünet előtt a padra kényszerült, ezt kihasználva újra megléptek a látogatók, Ferencz Csaba félidővégi dudát jelző triplájával éppenséggel 11 ponttal.A harmadik negyed elején jobban elkapták a fonalat a csapatok, a nyíregyháziak azokról a posztokról szerzett pontokkal loholtak ellenfelük után, ahonnan kevésbé volt várható: centerből. Hujdurovic megint megállíthatatlan volt, sikerült többször is felzárkózni két pontra, de a leléktanilag fontos egyenlítés nem akart összejönni. Marko Popadics harmadik hármasa a legrosszabbkor jött, újra nyolccal vezetett vele a Körmend. Az ebben az etapban szintén termékeny Rados Vukolics triplájával mégis sikerült megduplázni az első félidőbeli pontszámot, majd Wise ziccerével meg is fejelni azt, és három pontra felzárkózni a záró negyed kezdetére (51–54).

Addig-addig járt a Körmend sarkában, hogy a 33. percben sikerült átvennie a vezetést az NYKK-nak: kellett hozzá Savic triplája és Hujdurovic centermunkája (58–57). Innentől váltott vezetéssel haladtak a célig a felek, hazai oldalon Savic, a vendégeknél Govens tett sokat a szakaszgyőzelemért. Utóbbi 67–68-nál, 2:12 perccel a vége előtt kihagyott két büntetőt, de a visszaszerzett labdából Walter Lemon dobott középtávolit. Odaát Wise kettő plusz egy ponttal javította az eggyel korábbi támadásnál vétett lépéshibáját (70–70), de ugyanő adta el a labdát a kivédekezett körmendi támadást követően. Egy támadásnyi idővel a vége előtt Govens juttatta kétpontos előnyhöz a vasiakat, és a nyíregyháziak nem az egyenlítésre játszottak, hanem Nagy Krisztián révén triplát dobtak (73–72). Tizenkét másodperce maradt a vendégcsapatnak a válaszra, de Török Rolland dobása legurult a gyűrűről, jöhetett a frenetikus örömtánc – régen látott kosaras élményhez juttatta a fantasztikusat küzdő csapat a lelkes és hálás közönségét!

És ki beszélt már a negyvenről, amikor az egy is elég!

KM-BTMarso-Nyíregyháza KK–Körmend 73–72 (8–17, 16–18, 27–19, 22–18)

Bujtosi csarnok, 800 néző, v.: Földházi, Tőzsér, Vida B.

NYKK: Savic 15/3, Wise 16, Nagy K. 9/9, Vukolics 11/3, Hujdurovic 22. Csere: Helmeczi, Kósa T., Garamvölgyi, Lajsz, Molnár M. Edző: Sitku Ernő.

Körmend: Govens 21, Lemon 12, Ferencz Cs. 12/12, Kolarics 2, Török R. 6. Csere: Tóth N. 6, Popadics 9/9, Sarabidze 4. Edző: Aaron Mitchell.Az eredmény alakulása, 4. perc: 0–12, 8.: 8–12, 15.: 22–23, 17.: 24–26, 21.: 24–37, 24.: 37–41, 26.: 41–43, 30.: 46–54, 33.: 58–57, 34.: 60–64, 35.: 65–64, 38.: 67–70, 40.: 70–72.

Sitku Ernő: – Elaludtuk a meccs elejét, talán azt hittük, elég az előző meccsből hozott önbizalom. Kaparni kellett ahhoz, hogy visszajöjjünk a mérkőzésbe, és remek védekezéssel felzárkóztunk, a csapat erejét pedig mutatja, hogy megint a második félidőben kerekedtünk az ellenfél fölé.

Aaron Mitchell: – Jár az elismerés a hazai csapatnak a második félidőben bemutatott harcosságáért, egyes játékosai remek teljesítményéért. Ezzel szemben mi ekkor indiszponáltak voltunk, és megint kiderült, hogy sokat kell még dolgoznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!