Kosárlabda

2014.07.22. 17:30

Motivációt szerezhettek a kosarasok az Eb-n

Szombathely - Hazaérkezett Kréta szigetéről, az A divíziós Európa-bajnokságról a magyar U20-as férfiválogatott. Váradi Attila vezetőedzőtől kértünk a kieséssel zárult tornáról értékelést.

Horváth Erika

A hét Falco-játékost is soraiban tudó magyar férfi U20-as válogatott kilenc meccset játszott az Eb-n, hármat megnyert, hatot elveszített – ebből hármon nem került tíz pontnál nagyobb távolságban az ellenfél. A végeredmény azonban nem éppen örömteli, hiszen az utolsó, 20. helyen záró gárda kiesett a B divízióba.

– Tavaly tudatos munkával kezdtük el az addig a B divízióban is hátul kullogó U20-asok felzárkóztatását, erős ellenfelek, európai élcsapatok ellen gyakoroltunk. Bejutottunk az élvonalba, és jól felkészültünk a krétai Eb-re is. Azonban a centerposzton három játékost is nélkülöznünk kellett – Varga Márton és Miscsevics Nemanját sérülés, Golomán Györgyöt egyetemi kötelezettsége miatt – kezdte az előzményekkel Váradi Attila vezetőedző. – Ennek ellenére jól indultunk az Eb-n, és csak apróságokon csúsztunk le a 12 közé jutásról. Jó esélyünk volt a bentmaradásra a 13–20. helyért rendezett csoportmeccseken is, hiszen két győzelemmel kezdtünk. Az utolsó, németek elleni mérkőzésen hatpontos vereséggel még bentmaradtunk volna, de akkor már nem játszott Váradi Benedek. Egy rúgástól nagy vérömleny keletkezett a combjában, és ez az idegpályákat is bolygatta, a továbbiakban már nem is számíthattunk rá. Azon a mérkőzésen még hárman lesérültek. Simon Kristóf rosszul érkezett – a pályához veszélyesen közel volt a palánktartó szerkezet, ő sem tudott már játszani. Török Balázs és Bazsó Brúnó kisebb sérüléssel egy nap pihenő után vállalta a szereplést. Az utolsó két meccsen már nagyon szűk volt a keretünk, ameddig bírtuk, tartottuk magunkat.

A hátvéd poszton szereplő Váradi Benedek az edzők szavazatai alapján bekerült az Eb hármas számú All Star-csapatába. Fotó: Horváth Csaba/archív

Váradi Attila azt is elmondta, hogy a szakma részéről nagyon nagy volt az érdeklődés, sok játékosmegfigyelő is nyomon követte az eseményeket. Nemcsak a magyaroknál, a többi csapatnál is azok tudtak a legjobb teljesítményt nyújtani, akik már az első osztályban kosaraznak.

– Ez az eredmény nem öröm számunkra, de elkeseredésre sincs ok – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy hogyan élte meg a csapat a végső kudarcot. – Ott tudtunk lenni Európa élvonalában, több meccset nyertünk, és még voltak győzelmi esélyeink. Persze ez egy másabb világ, több rutinnal előbbre végezhettünk volna. Remélem, a fiúknál sem az elkeseredettség dominál, hanem sokkal inkább motivációt kaptak arra, hogy az eddigieknél is több munkával jobb eredményeket érhetnek el és még közelebb kerülhetnek az európai elithez. Biztos vagyok abban, hogy ebből a csapatból sokan kosaraznak majd a magyar élvonalban, és verekedik be magukat a felnőtt válogatottba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!