Kosárlabda

2015.06.01. 14:01

Új szabályzat a kosárlabdában - Öt légiós, nehezebb honosítás

Körkép - A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége változtatott a honosítás szabályain, továbbá a következő szezonban több légióst nevezhetnek a csapatok. Gráczer György és Zsebe Ferenc véleményére voltunk kíváncsiak.

Tóth Gábor

Az MKOSZ elnöksége által hozott döntés értelmében a következő szezontól öt idegenlégiós szerepelhet a férfi bajnokságban (nincs korlátozva az Európán kívüli kosarasok aránya) – a jegyzőkönyvben egy mérkőzésen legalább hét magyar játékos nevének kell szerepelni. További változás, hogy a most befejeződött bajnoksághoz képest a honosítottakként magyaroknak számító kosarasok többsége légiós lesz. Az új kiírásban ugyanis az számít honosított hazai, vagyis magyar játékosnak, aki 15 és 21 éves kora között legalább 30 hónapig (egyben, vagy megszakításokkal) az adott országban szerepelt – tehát az újonnan honosított játékosok jó része külföldinek minősül. A változásról a két vasi klub, a Falco-Trend Optika KC és az Egis Körmend ügyvezetőjét kérdeztük.

Körmend–Falco, Nebosja Dukics (labdával)–Török Roland párharc. Tavaly mindketten magyar játékosnak számítottak, a következő idényben viszont a légiósok táborát gyarapít(hat)ják majd. Fotó: Unger Tamás

– Nem titok, hogy mi is az öt légiós mellett kardoskodtunk – árulta el Zsebe Ferenc, az Egis Körmend ügyvezetője. – Ami persze nem azt jelenti, hogy ki is fogjuk használni mind az öt légiós helyet. Ez függ többek között a célkitűzéstől, az esetleges nemzetközi szerepléstől és természetesen az anyagi lehetőségeinktől is. Vagyis most még nem tudom megmondani, hogy hány külföldivel futunk neki a következő, 2015/2016-os szezonnak. Az új honosítási szabályt alaposan át kell rágnunk. De azt még nem tudom, hogy a következő évi keretünknél ez mennyire érint minket. Az hogy a tavalyi honosított játékosaink közül ki marad, rövidesen eldől.

– Az NB I-es csapatok egyeztetésén egyedül mi képviseltük azt a véleményt, hogy a mérkőzésekre kilenc magyart, és három légióst lehessen nevezni. Egyedül maradtunk az elképzelésünkkel – fogalmazott Gráczer György, a Falco-Trend Optika KC Szombathely ügyvezetője. – Nem a mi elképzelésünk vált valóra, de ettől függetlenül vélhetően a következő szezonnak is három légióssal futunk neki. Nem vagyok benne biztos, hogy jól döntött az MKOSZ, amikor bevezette az új szabályokat, de természetesen megpróbálunk alkalmazkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!