Szombathelyi kosárlabda

2015.02.27. 20:04

Elsöpörték a Falcót - Nyíregyházán kapott nagy zakót a sárga-fekete gárda

Nyíregyháza – Az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság 24. fordulójának a nyitómeccsén a Falco-Trend Optika KC Szombathely a Nyíregyháza vendégeként futott bele váratlanul nagy vereségbe.

Tóth Gábor

Nagy találkozásoknak lehettek szemtanúi a hazai nézők, hiszen több korábbi nyíregyházi játékost láthattak viszont Falco-mezben: az U21-ben Varga Márton, a felnőtt csapatban pedig Bus Iván, Bam Doyne és Derek Hall erősítette most a vasi együttest. Bam Doyne egyébként január 6-án lépett pályára utoljára a Falcóban, egy komoly combsérülés után tért vissza a sárga-fekete csapatba. Azért kaphatott lehetőséget, mert az első számú irányító, Goran Martinincs deréksérülés miatt dőlt ki.

Kezdetben a Falco ellent mondott annak, hogy nem a védekezés az erőssége, de a második negyedben azért sikerült rést találni a vendégek reteszén. Olyannyira, hogy nyolc ponttal is húzott már az NYKK, pedig a csapat legponterősebb játékosa, Nermin Hujdurovic sérülés miatt csak a keretben kapott helyet, játékáról szó sem lehetett. A nagyszünetben viszont annak ellenére is majdnem egált mutatott az eredményjelző, hogy a Falco talán legfőbb fegyvere, a tripla nem működött – de jól küzdött a vasi alakulat (20. perc: 42-39).

A harmadik negyedet viszont 8–0-s rohanással kezdte a házigazda. Majd megnyugtató tíz pont fölé növelte előnyét. Igyekezett a Falco, de Savic Brane – aki rendre nagyot küzdött a pályán Kálmán Lászlóval – is megrázta magát, majd amikor a kiválóan teljesítő Molnár Marcell is bevágott egy triplát, minden tökéletesnek tűnt hazai oldalon. Sőt, miután a legjobb nyíregyházi meccsét játszó Ronnie Taylor behegesztette első hármasát, már nagyon közel került az áhított sikerhez az NYKK – főleg, hogy Doyne büntetői után Savic megint távolról talált be, aztán dudaszóra Taylor is jegyzett még egy triplát nagyon távolról. Szorult a Falco (30. perc: 74-54). Vagyis közel húsz pontos előnyről indította az utolsó negyedet a házigazda. Vaszojevics lefutásból zsákolt egyet, 24 pontosra növelte az előnyt, végleg, korán eldőlt a mérkőzés.

A bentmaradásért küzdő NYKK meglepően könnyedén söpörte el az enervált Falcót.

Marso-Nyíregyháza KK–Falco-Trend Optika KC Szombathely 96–75 (21–19, 21–20, 32–15, 22–21). – Nyíregyháza, 400 néző, NB I. A csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, vezette: Kapitány, Gorka, Fodor.

NYKK: Savic 15/9, Taylor 30/6, Vaszojevics 8, Nagy K. 10, Kolarics 18/6. Csere: Molnár M. 7/3, Helmeczi 2, Kósa T. 2, Lajsz 2, Czura 2, Kósa D. –. Edző: Sitku Ernő.

Falco: Covington 2, Doyne 4, Perl 24/9, Dukics 7/3, Krsztanovics 17/3. Csere: Hall 6, Váradi B. 3, Bognár 2, Will 5/3, Bus I. 5, Simon K. –, Hódi – . Edző: Kálmán László.

Az eredmény alakulása, 5. perc: 8–8. 8. perc: 15–14. 26. perc: 35–27. 23. perc: 50–39. 27. perc: 65–49. 29. perc: 68–52. 32. perc: 77–56. 34. perc: 81–59. 37. perc: 89–62.

Sitku Ernő: – Nagyszerű érzés, hogy nyertünk, sikerült megvalósítanunk az elképzelésünket a kiváló szombathelyiek ellen, és talán bizonyítottuk, hogy tudjuk teljesíteni azokat a célokat, amelyeket a bajnokság elején célul tűztünk magunk elé.

Kálmán László: – Azt kell mondjam, teljesen megérdemelten nyert a Nyíregyháza, már csak azért is, mert a pálya minden egyes négyzetcentiméterében ránk erőltette az akaratát. Megint kiderült, kicsit talán erőn felül erőn teljesítettünk egész évben, de azért nem adjuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!