Kőszeg

2016.02.08. 20:13

150 éve fújják Kőszegen - Kétszer ünnepelnek nyáron

Kőszeg - Rendkívül nagyszabású rendezvénysorozattal készül 150. születésnapi ünnepségére Kőszeg Város Koncert Fúvós-zenekara. Az ország legrégebbi fúvószenekarának történetét örökíti meg egy már készülő kiadvány is.

Simán Klára

Az 1866-ban létrejött művészeti csoport múltjának minden részletét igyekszik feltárni az évfordulóra megjelenő kiadványában Söptei Imre levéltáros. A fúvószenekar őt bízta meg ugyanis azzal, hogy gyűjtse össze és rendezze kötetbe a másfél évszázadot felölelő történelmüket - tudtuk meg Bakos György elnöktől, aki hozzátette, hogy az egy éve tartó kutatómunka igen jól halad, és az évfordulóra készül el a kötet.

Javában készül már az idei esztendő nagy dobására a kőszegi fúvószenekar. Kétszer ünneplik meg a 150. születésnapjukat: előbb meghittebben, majd pedig egy több napig tartó eseménysorozattal. Az év első nagy rendezvényén, a jelmezes farsangi bálon már túl vannak, az is remekül sikerült. Fotó: Unger Tamás

Két részre osztották a fúvószenekar születésnapi ünnepségét - tudtuk meg Bakos Györgytől. A június 10-11-én zajló első etap a „házi" ünnepség: belső körben ünnepelnek. Egy hétre rá pedig egy háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg az évfordulóról. Június 10-én, pénteken délután néma menetben végigvonulnak a városban a temetőig, ahol emlékeznek a zenekar régmúlt zenészeire a Mindenki keresztjénél. A sírokon virágokat helyeznek el, gyászzene kíséretében. Ezután már hangosan vonulnak végig a Fő térig, ott „flash mob" következik: eljátsszák a magyar himnuszt. És ez még csak a kezdete a kétnapos ünnepnek, hiszen szombaton délelőtt a kőszegi múzeumban megnyitják a zenekar történeti kiállítását, délután pedig jubileumi koncertet adnak a Jurisics-vár udvarán. A koncert különlegessége az lesz, hogy a kőszegi fúvósoknál leghosszabb ideig működött karnagyok kedvenc darabjait, illetve azok adaptációit adják elő - hallottuk az elnöktől.

A következő hétvégén (június 17-19.) rendezik meg az Ezren   fújják ezerrel... Nemzetközi   Fúvós-zenekari   Fesztivált,    amikor is nyolc  országból 26 zenekar lesz majd a kőszegi fúvósok vendége.

Az idei év első nagy rendezvénye, a jelmezes fúvósbál is rekordszámú vendéget vonzott. A 23. alkalommal megrendezett bálra rendkívül sok tombolafelajánlás érkezett, azok összértéke megközelítette a félmillió forintot. Az első díj a Várkonyi házaspár által felajánlott erkélygarnitúra volt, amelynek 165 ezer forint volt az értéke. A fúvós farsangi mulatság bevételével egyébként a jubileumi rendezvény rendezési költségeihez járulnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!