Kőszeg

2013.05.02. 13:04

Leváltak a távhőről

Kőszeg több közintézményét a távhőszolgáltató fűti. A Béri Balog iskola energiatakarékossági pályázat során részben levált a szolgáltatásról. Kiderült, nem volt az szakszerű.

Némethy Mária

Az elmúlt évek során többször is hallottam közmeghallgatásokon Kőszegen: drága a távhő, jó lenne leválni róla.

- Mi részben megtettük - mondja Földesi János, a Béri Balog Ádám Általános Iskola igazgatója. - Energiatakarékossági pályázatból 222 millió forintból az egész B-épületünk fűtéskorszerűsítését végrehajtottuk, emellett egy körülbelül 300 négyzetméteres étkezőt és kiszolgálóhelyiségeket is építettünk. Új kazánházunk lett, gázzal működik, napkollektor is rásegít a fűtésre.

Miért tartották fontosnak a leválást?

Az igazgató elmondta: hétvégenként, iskolai szünetekben, amikor üres az intézmény, fölösleges a fűtés, készenléti díjat akkor is kell fizetni a távhőnek. Havonta úgy 150 ezer forintot. Ezt akarták elkerülni, ezért épült új kazánház. Úgy tudták, januártól már leváltak a szolgáltatásról.

A Béri Balog iskolában Földesi János mutatja az új kazánházat (Fotó: Benkő Sándor)

Nem így történt. A képviselők legutóbbi ülésén kiderült ugyanis, hogy nem volt az előírásoknak megfelelő a leválás. Annakidején a beruházó kistérségi társulás ugyan bejelentette a leválás tényét a szolgáltatónak, az épületbe bekötött csővezetékeket egy méter magasságban le is zárták, ledugózták. Ám ez nem szakszerűen történt. Ahhoz ugyanis el kellett volna készíttetni a leválás terveit, az alapján kellett volna a munkát elvégeztetni, majd annak befejezése után műszaki átadás-átvételt kellett volna tartani.

A terv kész, a szakszerű leválásra a képviselők megszavaztak 106 ezer forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!