Kőszeg

2015.05.06. 11:32

A kőszegi erdő titkos tömegsírjának története

Kőszeg - Telt ház előtt mutatták be Horváth Ferenc és L. Kiss Csaba hiánypótló kötetét, mely az 1944-45-ös kőszegi eseményeket dolgozza fel.

Cseszkó Tamás

Végjáték a határon – ez a címe annak a helytörténeti könyvnek, melyet Horváth Ferenc nyugalmazott tanár és L.Kiss Csaba, az  Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára jegyez.  A mű a II. világháború, különösen a holokauszt borzalmait tárja fel az olvasók előtt. A kiadó az a Farkas Csaba nevével fémjelezett Szülőföld Könyvkiadó, akiktől megszokhattuk már az igényes munkát és aki a lapunk által támogatott Csodafiúszarvas-sorozat kiadója is. A Jurisics-várban rendezett bemutatón nagy volt az érdeklődés, a rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is.

A vendégeket Huber László, a település polgármestere köszöntötte, kiemelve, hogy Kőszeg a II. világháborús borzalmak egyik elszenvedője volt. Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy sok Vas megyei zsidó számára Kőszeg jelentette a belépőt a holokauszt borzalmas világába. – Örömmel veszünk minden olyan kezdeményezést, amely a magyar történelem ezen szégyenteljes eseményét feltárja, és megismerteti a mai generációval – fogalmazott az elnök.

 

– Azért írunk, hogy felejtsünk – ajánlotta a kötetet dr. Katona Attila, a téma egyik kiváló szakértője, a Nyugat-Magyarországi Egyetem dékánhelyettese a publikum figyelmébe. Mint mondta, hiánypótló könyv született, szükséges, hogy minden település feldolgozza a maga tragédiáját.

L. Kiss Csaba, a kötet társszerzője felelevenítette, hogy Horváth Ferenc, egykori tanára rengeteget mesélt arról, hogy gyermekként sokat hallott arról, hogy Kőszegre 1944 telén rengeteg zsidó foglyot hoztak, akiket halálra dolgoztattak az erődítési munkálatokban. Sokan meghaltak, és jeltelen tömegsírokba temették el őket. Bár a tömegsírok egy részét a háború után feltárták, a rohamtempóban végrehajtott exhumálás nem volt teljes, több száz halottat hagytak jeltelen tömegsírokban. Csupán néhány helybéli őrizte meg a titkot, Horváth Ferenc pedig hiába lobbizott, mindig elutasították azon kérését, hogy újra tárják fel a sírokat. Végül az egykori tanítvánnyal, L. Kiss Csabával döntöttek úgy, hogy illegális vállalkozásba kezdenek, és 2004-ben saját maguk kezdtek el kutakodni. A gödörből ruhafoszlányok, csontdarabok, és két koponya került elő, ekkor értesítették a hatóságokat, hogy emberi maradványokra bukkantak.

L. Kiss Csaba felidézte, bár néhány újság beszámolt a történetről, az országos robbanás elmaradt, igaz, 2008-ban egy szakértői feltárás minden kétséget kizáróan bizonyította a tömegsír létét. A most megjelent kötet emléket állít a tömegsírokban nyugvó tragikus sorsú munkaszolgálatosoknak, és elemzik a város lakosságának helyzetét. A nyilas uralmat és az azt követő szovjet megszállás körülményeit szintén feleleveníti a nagy sikerű kötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!