Kőszeg

2014.09.14. 15:35

A kreatív vasi kisváros, Kőszeg telephelye lett a Pannon Egyetem hálózatának

Kőszeg - Bemutatták a kőszegi KRAFT program eredményeit az Európa Házban, ahol téma volt a Pannon Egyetem szeptember eleji kőszegi telephelyének bejegyzése is.

Merklin Tímea

Dr. Katona András, a Pannon Egyetem kancellárja, dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, dr. Palkovics László, a nemrég kinevezett, felsőoktatásért felelős államtitkár (EMMI) és dr. Miszlivetz Ferenc az Európa Házban ma tartott KRAFT projektbemutató fórumon. Fotó: Merklin TÍmea

A rendezvényen részt vett dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány hete kinevezett felsőoktatásért felelős államtitkár, aki kérdésünkre elmondta: számára új volt a dr. Miszlivetz Ferenc professzor által vezetett „Kreatív város – fenntartható vidék" program, de megvilágította számára, hogy az ilyen típusú városok, mint Kőszeg milyen együttműködésekben képesek fejlődni. Kőszeg helyzete hasonlít Salgótarján és Békéscsaba helyzetéhez, mindhárom határ közeli város, és nincs meghatározó felsőoktatási intézménye. Az államtitkárt nagyon érdekli, hogy a Kőszeg-Szombathely városegyüttesre kidolgozott módszer milyen egyedi megoldásokkal alkalmazható majd Salgótarjánban és Békéscsabán. A KRAFT szerzőinek szándéka, hogy a projektet az ország más régióiban az ottani körülmények figyelembe vételével lehetne alkalmazni.

A Pannon Egyetem rektora, dr. Friedler Ferenc úgy fogalmazott: intézménye az oktatás – kutatás – innováció hármas egységére építi koncepcióját, ezért szívesen vesznek részt a programban. A Pannon Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények sorában egyedülálló hálózatos szervezetet alakított ki, amellyel markáns szerepet vállal a régió gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítésében. Ehhez a hálózathoz csatlakozott most Kőszeg is azzal, hogy szeptember elsejével bejegyezték itt az egyetem telephelyét.

– Rajtunk múlik, hogy ezt miként töltjük fel tartalommal – fűzte hozzá Miszlivetz Ferenc. – Szeretnénk Kőszegen társadalomtudományi központot, agrártudományi intézetet, laboratóriumokat, műszaki és informatikai központot. Nem kirekesztő módon, hanem együttműködésekkel. A Pannon Egyetemnek itt is hosszú távú tervei vannak, ahogy van már kihelyezett telephelye Nagykanizsán, Zalaegerszegen is. A kormány is felfigyelt erre a projektre, úgyhogy a miniszterelnökség koordinálásával folyik tovább a kidolgozása. Létrejön majd egy Interuniversity Center, egy angol nyelvű egyetemek közti központ is, amely nemzetközi porondon is életképes. Így kiléphetnénk abból a rutinból, amiből 25 év alatt nem sikerült.

Miszlivetz Ferenc hangsúlyozta: gyakorlatorientált, ugyanakkor minőségcentrikus „kiválóság központok" létesítését támogatja a kormány, ahelyett, hogy minden város építene magának egy egyetemet. A jövő egyeteme nem egy intézményi kolosszus, hanem hálózatos együttműködésekben résztvevő „kiválóság központ", amely nyitott a gazdasági szereplők, kis-, és középvállalatok, a multinacionális cégek felé, de a fogyasztók, az önkormányzatok fejlesztési koncepciói és a kulturális örökség újfajta menedzsmentjének irányába is. Nem elzárkózó, bezárt kapujú, másoktól elszigetelődő oktatási egységekre van szükség. Az új modell serkenti az innovációt, a kreativitást, és az előbb említett szereplőket, és biztosítéka lehet annak, hogy a regionális, kistérségi gazdaság nagyobb fordulatszámra tud kapcsolni. Nem kívülről várjuk az energiákat, hanem megkeressük a belső erőforrásokat, kapcsolódási pontokat, lehetőségeket.

Dr. Miszlivetz Ferenc professzor, aki az ISES-kutató társaival a „Kreatív város – fenntartható vidék" projektet kidolgozta. Fotó: Merklin Tímea

Megszólítottuk dr. Katona Andrást, a Pannon Egyetem kancellárját is, hogy értékeli a fórumon elhangzottakat. Azt felelte, számára az egyik legkomolyabb hír, hogy milyen óriási uniós forrás érkezik Magyarországra a kutatás-fejlesztés-innováció területén.

– Azért fantasztikus a KRAFT koncepció, mert forrásgeneráló erővel bír. Az előző ciklusban úgy lehetett forráshoz jutni, mint a vurstli céllövöldéjében, volt egy pálcikás, két és három pálcikás forrás. Most az tud forráshoz jutni, akinek koncepciója van, és együttműködésre képes – fogalmazott a kancellár.

Az Európa Házban tartott projektbemutatón részt vett Pongrácz Ferenc, az IBM dél-kelet-európai regionális üzletfejlesztési igazgatója, aki az utóbbi két hónapban már ötször járt Kőszegen, és kérésünkre így foglalta össze tapasztalatait:

– Nagyon fontos tanulmány, amit Miszlivetz Ferenc és az ISES kutatói írtak. A Pannon Egyetemmel sokéves együttműködésünk van. Az IBM szoftvertechnikai kutató intézettel közös innovációs tevékenységet folytat. A KRAFT programban is a helyi szoftverfejlesztést szeretnénk támogatni az „okos egyetem – okos város" elv alapján. Mindkettő egy keretrendszer, az a kérdésünk, hogy a modern informatikai eszközöket hogyan lehet az egyetem és a város minőségi életének fejlesztésére fordítani.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!