Kőszeg

2015.04.24. 14:39

A Szőlő Jövésének Könyve híres ünnepét rendezték Kőszegen

Kőszeg - 275 éve minden Szent György-napkor berajzolják a szőlőhajtásokat egy könyvbe Kőszegen. Pénteken ennek ünnepe volt a kisvárosban.

Némethy Mária

Puskalövések adták hírül péntek délelőtt a kőszegieknek, hogy városuk nemes hagyománya, a szőlőhajtások bemutatásának és bejegyzésének ünnepe elkezdődött. A városháza elé megérkezett a páratlan, 1740-től vezetett Szőlő Jövésének Könyve, amit egy menet végigvitt a belváros néhány utcáján, és megérkeztek a hajnalban különféle dűlőkben vágott szőlőhajtásokkal a gazdák is, hogy azt bemutassák a polgármesternek, és engedélyt kérjenek azok ünnepélyes berajzolására Kőszeg híres könyvébe.

A megjelenteket, köztük a testvérvárosok küldöttségeit és a szomszédos települések polgármestereit, Huber László polgármester köszöntötte, majd emlékeztetett arra, hogy már 1619-ben is bemutatták Kőszegen a szőlőhajtásokat, de csak 1740-től rajzolták be azokat a könyvbe.

– Kőszeg egyedi és különleges városa a vármegyének, mert gazdag a történelmi múltja, csodálatos a természeti és az épített környezete, sokféle élő hagyományt őriz – emelte ki ünnepi köszöntőjében Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott, aki így folytatta: Kőszeg szimbólummá vált hazánkban, az európaiság jelképévé, irányt mutat borászati hagyományaival is.

 

Ágh Péter országgyűlési képviselő elmondta:

– A szőlő áldás, gazdasági siker és öröm is, a szőlő Kőszeg nem hivatalos szimbóluma. A szőlészet és a borászat egyfajta kitörési pont lehet a város számára.

A poncichterek, azaz a szőlőtermelők nevében Láng József Isten áldását kérte a kőszegi szőlőkre, és elmondta: arról árulkodnak a szőlővesszők, hogy tavalyhoz képest késésben van a természet, de ez nem baj, attól még lehet szép termés ősszel.

A történelmi egyházak képviselői megáldották a szőlőhajtásokat, Horváth Tamara borkirálynő köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Kőszegi Borbarát Hölgyek öt új tagot avattak fel mókásan.

Németh János festőművész évek óta berajzolja, megfesti a Szent Györgykor szedett szőlőhajtásokat. Fotó: Unger Tamás

A Jurisics téren a Hajnalcsillag néptáncosai szórakoztatták a közönséget,   amely a fúvószenekarral az élen átvonult a  várba. Itt a vesszők berajzolása előtt Németh János festőművész tanár beszélt a híres könyvről, aminek második kötetét 25 éve német testvérvárosától, Vaihingen an der Enztől kapta ajándékba a város. Érdekessége volt a pénteki ünnepnek, hogy a közönség soraiban ott volt Horváth János festőművész is, aki egy ideig szintén berajzolta, befestette a hajtásokat a könyvbe. Az idén nemcsak Vas megyei, hanem nemzetközi borverseny is kapcsolódott az ünnepséghez. A verseny szakmai vezetője, Szövényi Áron borász volt, elnöke Kunszeri Miklós, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati főfelügyelője, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkára. Összesen 37 képzett borász – köztük hét olasz és egy görög is – bírálta a 214 benevezett mintát.

A zsűri nevében Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke elmondta: a megyei versenyre a szokásosnál jóval kevesebben neveztek, fele annyian, mint a korábbi években. A fehér borok jobban szerepeltek a megyei versenyen, mint a vörösök. Óborral is lehetett nevezni az idén. Láng József közölte: kiugróan jó bor azok között sem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!