Kőszeg

2014.12.17. 18:25

Az Európa Ház 20 éve - A fontos régiós kapcsolatokat erősítik ezután is

Kőszeg - Ünnepi kibővített elnökségi ülésen emlékeztek meg szerdán este Kőszegen a 20 éve létrehozott Európa Ház Egyesület létrejöttéről, beszéltek jövőjéről is.

Némethy Mária

Az előző rendszer végefelé felújították azt a Chernel utcai palotát – az akkori Hazafias Népfront kőszegi székházát, még nívódíjat is kapott az épület –, ami néhány év múltán nagy változáson ment át. Köszönhetően az ISES Alapítványnak, az épület Kőszeg nemzetközi és tudományos közéletének fontos színterévé vált. Nem is lehet felsorolni azokat a neves személyiségeket, akik Európa boldogabb feléről is ellátogattak ide, előadásokat tartottak, vagy azokat a magyarországi kiválóságokat, akiket ma is számon tartunk a tudományos életben.

Szerdán, amikor ünnepi elnökségi ülését tartotta a Kőszegi Európa Ház Egyesület, a fennállás 20. jubileumi évére emlékeztek, ők is szóba kerültek. De kanyarodjunk vissza az elejére, az egyesülethez.

1994-ben vetődött fel a gondolat, hogy jöjjön létre egy olyan szervezet Kőszegen, amely részt vesz a város kulturális életében és rendezvényeivel – elsősorban a nyári egyetemek szervezésével – segíti Kőszegnek a tudományos, művészeti élettel való szorosabb kapcsolatát építeni. Mindemellett nem mellesleg határon átnyúló projektjeivel járuljon hozzá a tágabban értelmezett régió kapcsolatrendszerének fejlesztéséhez. Az így létrejött Európa-ház Egyesület alapító tagjai közt volt többek közt Hankiss Elemér, az országhatárainkon túl is jól ismert szociológus, prof. Miszlivetz Ferenc és prof. Pusztay János.

Az ünnepi közgyűlésen dr. Bokányi Péter elnök köszöntője után Hans Göttel, a burgenlandi Európa Ház Egyesület ügyvivője szólalt fel. Emlékeztetett arra, hogy a két szervezet közt ifj. dr. Bariska István elnöksége idején jött létre az az együttműködési megállapodás, amely szorosra vonta a szervezetek kapcsolatait.

Prof. Pusztay János – aki alapítója, később egy ideig elnöke is volt az egyesületnek –, múlt és jövő kapcsolatáról beszélt hozzászólásában. Arról, hogy milyen tervekkel indult 20 esztendeje az egyesület, s milyen perspektívákat lát az azóta megváltozott környezetben a jövőben a szervezet számára.

A Kőszegi Európa Ház Egyesület – alelnökének, dr. Küttel Istvánnak a kezdeményezésére – minden év május 11-én, a kőszegi zsidóság elhurcolásának napján, megemlékezést szervez a Botlatókőnél. A holokauszt évfordulójának tiszteletére megjelent a Kőszegi Lapok emlékszáma. Ebben Söptei Imre, a kőszegi levéltár vezetője Kőszeg két kiemelkedő zsidó családja, a Schey és a Spitzer családok életét mutatja be. A kiadvány megjelenését az egyesület is támogatta, így annak bemutatóját is az ünnepi közgyűlésre időzítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!