Kőszeg

2014.10.20. 10:15

Az Orsolya-napi vásárra elkészül a vár külső udvara

Kőszeg – Az Orsolya-napi vásár idején rengeteg ember szokott megfordulni a Jurisics-várban is. Az idei vásár a hét második felében lesz, de most nem a várban, hanem mellette, a Diáksétányon.

Némethy Mária

Az idei Orsolya-napi vásárt október 24-én és 25-én rendezik meg Kőszegen. Hagyományosan az egyik helyszíne a Jurisics-vár szokott lenni, de ott még zajlanak a felújítások. Burkolók dolgoznak a külső várudvarban, de újraburkolják a belső várudvart, majd a külső és a belső hidat is.

Hol tartanak a munkálatokkal?

– A külső várudvar térburkolata 95 százalékban elkészül a hét második felére, csak a falaknál lévő illesztések hiányoznak majd. Viszont a várárok felől azon a pár lépcsőn nem lehet még feljutni a várudvarra, az még nem készült el – mondta el Szemes Tibor, az építés felelős műszaki vezetője, aki már a Fő tér és a történelmi belváros megújításának munkálatait is vezette.

Azt is hallottuk tőle, hogy november 21-ére kell elkészülni a Jurisics-várban a munkákkal, ez az a határidő, amiben az önkormányzattal megegyezett a kivitelező cég. Ha az időjárás engedi, akkorra tényleg meg is lesznek mindennel.

A várba bevezető hidat majd a jövő héten, az Orsolya-napi vásár után kezdik felújítani. Az is, akárcsak a belső híd, klinkertégla burkolatot kap. A belső várudvaron bazalt kiskockákból rakják le a padozatot. A külső várudvaron az átadás, az avatás után hullámos mintás Pest-Buda burkolaton járhatunk majd, ilyen van már Kőszegen a Diáksétányon. Szemes Tibor szerint október végére nagyon jól állnak majd a munkákkal.

Másfél évig tartott a Jurisics-vár felújításának első üteme. Júliusban rendkívüli testületi ülésen döntöttek a város képviselői arról, hogy három pályázó közül melyik cég folytathatja majd a várfelújítás első ütemének harmadik fázisát augusztusban. Ez a most folyó felújítási szakasz rövidebb, pedig sok minden beletartozik: a közművelődési szolgáltatóház tetőszerkezetének, homlokzatának felújítása, a külső nyílászárók cseréje, a csapadékcsatorna építése, új külső közvilágítás és még parkosítási munkák is. Új lehetőséget is nyújt ez a felújítás, mert például az ostromcsapatok raktárának végre lesz jó helye, akárcsak az ifjúsági klubnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!