Kőszeg

2015.01.29. 17:00

Befelé söprünk: pannon városok az egyetemi mátrixban - Fölavatták a kőszegi Európa Házon Hankiss Elemér emléktábláját

Az Európa Háznál csütörtökön a Hankiss Elemér-emléktábla mellett azt a székhelytáblát is fölavatták, amely hírül adja, hogy Kőszeg immár a Pannon Egyetem központjaként működik. A bejárat két oldalán elhelyezett két tábla azt is jelzi, hogy az oktatást, a kutatást és a gazdasági fejlődést nem lehet egymástól elválasztani.

Ölbei Lívia

„Nem siratjuk, mert velünk van”, mondta Miszlivetz Ferenc professzor, az ISES igazgatója a Hankiss Elemér-emléktábla avatóján, ahol a nemrég elhunyt „barátra és mesterre” emlékezve egyebek mellett elhangzott: Hankiss Elemér kezdettől nem egyszerűen részese, hanem első számú motorja és iránytűje volt az ISES Alapítvány törekvéseinek, sokféle tudományterület eredményeit szintetizáló szemlélete, nem szűnő kísérletezőkedve és kreativitása pedig a jövőben is példaként szolgál mindazoknak, akik bekapcsolódnak az ISES munkájába. Hankiss Elemér kezdeményezőszerepet játszott a kormány által is jelentős összeggel támogatott KRAFT-projekt elindításában. A projekt alapvető célja az utóbbi évtizedekben leromlott kőszegi építészeti örökségnek egyrészt a megmentése, másrészt új tartalmakkal való megtöltése. Az idén esedékes 20. nyári egyetemet szintén Hankiss Elemér emlékének szentelik Kőszegen.

Jelképesnek tekinthetjük azt a véletlent, hogy a Hankiss Elemér-emléktábla leleplezésében úgy vett részt Miszlivetz Ferenc mellett Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, hogy abban a pillanatban azt gondolta: a Pannon Egyetem székhelytábláját avatja föl. De jó volt ez így: elvégre a rektor maga hangsúlyozta, hogy az oktatás, a kutatás és a gazdaság csakis egymás összefüggésében szemlélhető. Az Európa Ház bejáratának másik oldalán aztán szintén leleplezett egyetemi székhelytábla pedig „pici” ugyan, de „nagy tartalommal” bír. Mégpedig azért, mert „az önfinanszírozó, illetve projektfinanszírozásban működő Pannon Egyetem sikere a hálózatosságban és a mátrix-felépítésben rejlik”, ami azt jelenti, hogy „az egyetem valamennyi hálózati pontján ugyanaz a minőség jelenik meg, az összes hálózati pontnak azonos a jelentősége”. Ebben a szemléletben „ott a központ, ahol a súlypont; Kőszegen pedig a súlypont Miszlivetz Ferenc”. A rektor kiemelte, hogy ezt a működési módot az egyetemmel kapcsolatba lépő, az itt végzett diákokat alkalmazó gazdasági szereplők is visszaigazolták. Ez a típusú gondolkodás hívta életre – ugyancsak a Pannon Egyetem kezdeményezésére – a Pannon Városok Szövetségét, amely a regionálissá szélesedő, szintén hálózatossá váló KRAFT szellemében kíván tevékenykedni, vagyis kutatással-innovációval előmozdítani a helyi fejlődést. A csütörtöki dupla táblaavatón éppen ezért több vasi városból, például Celldömölkről is érkeztek érdeklő városvezetők. A Pannon Egyetem rektora megjegyezte azt is, hogy híve a kooperációnak: „Nem azért vagyunk itt Kőszegen, hogy más ne legyen.” Attól persze, hogy az Európa Ház falán tábla jelzi: ez itt a Pannon Egyetem központja, még nem jelennek meg egyetemisták százai a városban. Az ISES továbbra is az egyetemi oktatás, sőt a doktori iskolák „fölötti” tudományosságot képviseli, vagyis a Pannon Egyetem kőszegi „telephelye” olyan „agytrösztként”, interdiszciplináris központként működik a tervek szerint, amilyen „Magyarországon egyébként még nincsen”.

Hogy mi a „jó” mindebben Kőszegnek? Például az, hogy „az egyetem forrásokat hoz ide, hogy az érték nem kifelé áramlik a városból, hanem itt teremtődik”. Ahogy Básthy Béla alpolgármester fogalmaz: „Amikor a lakodalomban a vőfély a földhöz csap egy tányért, a násznépnek meg kell figyelnie, hogy a menyasszony kifelé vagy befelé söpri a cserépdarabokat. Ha befelé, akkor nincs baj, ha kifelé, akkor nem lesz jó háziasszony. Itt most befelé söprünk.”

A táblaavató után a Jurisics-vár lovagtermében folytatódott a program. Köszöntőt mondott Huber László, Kőszeg polgármestere, itt volt mások mellett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke, Szűcs Gabriella a miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkársága képviseletében érkezett, valamint eljöttek az ISES ösztöndíjasai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!