Kőszeg

2014.12.08. 12:45

Egy hős katona emléke - 70 éve végezték ki Kiss János altábornagyot

Kőszeg - A székely katonacsaládból származott Kiss János, a későbbi altábornagy a magyar polgári ellenállás egyik vezéralakja volt a németek által megszállt Magyarországon. 1944. december 8-án kivégezték. Hétfőn, a 70. évfordulón rá emlékeztek Kőszegen.

Némethy Mária

Katonai tiszteletadással emlékeztek Kiss János altábornagyra hétfőn a kőszegi városi temetőben. Ott lévő sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a nemzeti sírkert részévé nyilvánította. Most, kivégzésének 70. évfordulóján a város önkormányzati és intézményi vezetői, katonák és magas rangú rendőrtisztek vették körül kriptáját, koszorúzták meg síremlékét.

A hős katona életútját emlékbeszédében Somogyváry Géza volt kőszegi katonaiskolás növendék idézte fel.

Töretlenül felívelő katonai karriert tudhatott magáénak a székely katonacsaládból származott  Kiss János, aki az első világháború után a kőszegi katonai alreáliskola tanára, majd egy kerékpáros dandár parancsnoka, végül a honvédség gyalogsági szemlélője volt. 1939-ben az ország német orientációja elleni tiltakozásul lemondott, nyugdíjba vonult, ettől kezdve Kőszegen élt, ahol korábban feleséget is talált magának. Bajcsy-Zsilinszky Endre 1943-ban nagybaczoni Nagy Vilmos távozásakor javasolta Horthynak, hogy Kiss Jánost nevezze ki honvédelmi miniszternek, de erre nem került sor. Az altábornagy 1943 decemberében tagja volt az újvidéki vérengzés elkövetőinek tárgyalására kirendelt hadbíróságnak. 1944-ben a német megszállás után haditervet dolgozott ki, amelyben javasolta, hogy a magyar hadsereg csatlakozzon a jugoszláv ellenállási mozgalomhoz.

 

A nyilas hatalomátvételt követően barátja, Bajcsy-Zsilinszky Endre személyes kérésére csatlakozott a magyar ellenállási mozgalomhoz és a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának akkor létesült katonai vezérkarának vezetője lett. A nyilasok Mikulich Tibor páncélos főhadnagy árulása révén a szervezkedést leleplezték, november 22-én a vezetőket elfogták, halálra ítélték. Az akkor 61 éves Kiss Jánost megkínozták, majd katonához méltatlan módon felakasztották a Margit körút katonai fegyházában.

- Szerencsések azok a népek, amelyeknek unalmas a történelmük. A magyaroknak, amióta a Kárpát-medencében élnek, sohasem volt az, mindig két pogány közé szorulva küszködtünk, de mindig voltak történelmünkben Kiss Jánoshoz hasonló bátor, kimagasló személyiségek - mondta el ünnepi beszédében Somogyváry Géza. Az ünnepség kiváló szónoka arról is beszélt, hogy később, a kommunista időszak történetírása a polgári antifasiszta ellenállást meghamisítva tárgyalta, ráadásul az ellenállás még élő vezetői közül nem egyet  az 50-es években bebörtönözték, kivégezték.

A városi múzeum jóvoltából a Jurisics várban ideiglenesen berendezett Kiss János kamarakiállítást lehet megtekinteni, december 12-éig  az altábornagy életútját felidéző  rendhagyó történelemórára, foglalkozásra várják oda az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!