Kőszeg

2014.05.21. 15:55

Fejlődni akar a város

Kőszeg - A 2014-2020 közötti időszakra szóló előzetes fejlesztési stratégián dolgozott az elmúlt hetekben Huber László. Ebből nő majd ki az integrált településfejlesztési stratégia, amelyet kormányzati szakértői segítség igénybevételével dolgoznak majd ki.

Némethy Mária

Az előző hat évben, 2007 és 2013 között is fejlődött Kőszeg. A volt posztógyári terület és környéke ipari parkká lett, létrejött a Kőszegi és a Felső Répcementi Kistérségek Foglalkoztatási Paktuma, befektetési iránytűt adtak ki a kőszegi és kistérségi befektetési lehetőségekről, nagyrészt felújították a Jurisich várat, megtörtént a történelmi városközpont revitalizációja, funkcióbővítése, az Alpannónia Osztrák-Magyar projekt révén javultak a bakancsos turizmus feltételei, új létesítmények lettek a városban, ilyen például a Szulejmán kilátó, a koronaőrző bunker, létrehoztak szabadidőparkot, bölcsődét, korszerűsítettek óvodát, bővítették, felújították a Szociális Gondozási Központot, bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, létrehozták a fúvósok próbatermét és az ökölvívó edzőtermet , hogy csak a jelentősebbeket soroljuk.

- Folyamatban van végre az egészségház vagy egészségügyi központ építése, ez szeptemberre valószínűleg el is készül, s ugyancsak folytatódik a Jurisich-vár felújítása is. De sok minden vár még megvalósításra. Ha sikeresen akarunk pályázni, akkor határozottan tudnunk kell, mit akarunk a 2014-2020 közötti időszakban Kőszegen. Ezért tartottam fontosnak elkészíteni a város előzetes fejlesztési stratégiáját, amelyet jövő héten remélhetőleg elfogadnak a képviselők - mondta el kérdésünkre Huber László.

Legégetőbbnek két régóta húzódó fejlesztést tart:

- A buszpályaudvar áthelyezése nagyon régi téma már a városban, jó lenne pontot tenni a végére. Jelenleg két elképzelés van a helyére. Az egyik szerint a vasúti pályaudvar mellé kerülne. Ennek vannak támogatói és ellenzői is. A támogatók szerint így erősítené egymást a kétfajta közlekedés, viszont a buszpályaudvar nagyon távol kerülne a város központjától, ezért mások szeretnék, ha az a Petőfi térre kerülne át. Kőszeg másik nagyon fontos, égető fejlesztése a csapadékvíz elvezetésének kiépítése lenne, ezt sajnos a múlt heti időjárás is bizonyította. Nagy esőzés idején ellepi a víz a város bizonyos részeit. Kétszer pályáztunk már ebben az ügyben hiába. Június 3-án a közútkezelővel, a vízügy, a nemzeti park képviselőivel le is ülünk, mert védelmi rendszer kiépítése mindenképpen szükséges lesz a nemezgyár feletti részen.

Nem sikerült megvalósítani a kenyérhegyi kalandpark és síugrósánc építését, a Központi Óvoda felújítását, a kerékpárút hálózat bővítését, a belső úthálózat jelentős megújítását sem.

Az elmaradt fejlesztések ütemezett, tervszerű megvalósítása és a város további fejlődésének dinamizálása érdekében is elengedhetetlen a 2014-2020 közötti időszakra szóló előzetes fejlesztési stratégia elfogadása és az integrált településfejlesztési stratégia alapos előkészítése, megalkotása.

Fejlesztési célok még:

x a belső úthálózat jelentős megújítása;

x a közösségi közlekedés, azaz a helyi járatú autóbusz közlekedés újraindítása ;

x a parkolóhelyek számának jelentős bővítése;

x a piac korszerűsítése;

x a tűzoltóság régóta húzódó új helyre való áthelyezése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!