Kőszeg

2014.04.15. 17:25

Feri hazatért

Kőszeg - Egy nagyszerű emberre emlékeztek kedd délután Kőszegen. Dr. Szigetváry Ferenc kiváló gyógyszerészet-történész és színes egyéniség is volt.

Némethy Mária

Sokat köszönhet Kőszeg dr. Szigetváry Ferencnek. A hazai gyógyszerésztörténet vezéralakjaként hozta létre, igazgatta a város európai hírű patikamúzeumait.

Kedden az „Arany Egyszarvú" Patikamúzeum falánál az emléktábláját leplezték le. Básthy Béla alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, fejezte ki a város háláját dr. Szigetváry Ferencnek, megemlítve: a múzeumépítő, múzeumalapító cserkész volt, s ez egész életére meghatározó élménye maradt. Ezért is voltak ott a rokonok, egykori kollégák, barátok mellett az ünnepségen öregcserkészek is.

Dr. Szigetváry Ferenc szakmai életútját dr. Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerészi Kamara titkára és dr. Dobson Szabolcs, a Magyar Gyógyszerészettörténeti Társaság elnöke méltatták. 1961-től volt főgyógyszerész, ekkor kezdett gyógyszerésztörténettel, régi gyógyszertári felszerelésekkel foglalkozni. A Vas megyei gyógyszerészeti gyűjtemények vezetője lett 1968-tól. Neki köszönhető, hogy Budapestről visszakerült Kőszegre a jezsuita patika berendezése. Rekonstruálták a patika egykori berendezéseit, a 18. századi gyógyszerészetet. Sor került az egykori kőszegi Küttel-patika rekonstrukciójára is, amelynek emeletén gyógyszertörténeti könyvtár is helyet kapott. Különböző tulajdonviszonyú patikák kialakulása Vas megyében a 16-19. században című disszertációja alapján gyógyszerészdoktori címet szerzett dr. Szigetváry Ferenc, aki több gyógyszertörténeti konferenciát rendezett, nemzetközi kongresszusokon is szerepelt, s ajánlásként gyógyszertárak neveinek listáját állította össze. Ebből többen választottak is nevet. Vas megye főgyógyszerésze volt, a Magyar Orvostörténeti Társaság tagja, a Gyógyszertörténeti Szakosztály alelnöke, majd elnöke, akinek munkásságát több díjjal („Kőszeg városért" kitüntetéssel is) elismerték.

– Feri hazatért – mondta dr. Bariska István, a kőszegi levéltár nyugalmazott vezetője, aki humorral átszőtt beszédében, barátként emlékezett a „hihetetlenül gazdag személyiségre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!