Kőszeg

2014.09.01. 16:40

Gimnázium is lett az Árpád-házi Szent Margit intézmény

Kőszeg - Különleges tanévet kezdett el hétfőn az Árpád-házi Szent Margit intézmény. A nővérek az óvoda és az általános iskola mellett gimnáziumot is indítottak.

Némethy Mária

A szerzetesnővérek fenntartásában működő többcélú nevelési intézmény egyaránt büszkesége a domonkos rendnek és Kőszegnek is. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen: 1994-ben általános iskolaként indította újra a domonkos rend intézményüket, ami 2006-ban óvodával, most szeptembertől pedig gimnáziummal bővült.

- Igaz, csak egy osztállyal, 11 diákkal indult el a gimnáziumunk ők egyébként most Budapesten vannak, egy összeszoktató kiránduláson, de nagyon örülünk neki, régi tervünk vált valóra - mondja Kakucs Adél Petra nővér, intézményvezető, aki a 15. tanévet kezdte el Kőszegen, és örömmel beszél a gyerekekről, az iskola ügyeiről.

- Hisszük, hogy minden ránk bízott gyermek egyformán értékes, egyformán Isten ajándéka. Nem szentek, húsvér gyerekek járnak ide is. A mi iskolánknak az a célja, hogy ne csak oktassunk, hanem neveljünk is. Ezen nagy hangsúly van. Minden tárgyból alaposan felkészítve a diákokat szeretnénk elérni, hogy a gimnáziumból stabil értékrenddel bíró fiatalok kerüljenek ki. Olyanok, akik döntési helyzetben elgondolkodnak, és nem divatokat követnek.

Hogyan érik ezt el? Petra nővér arról is szól, hogy mindehhez hiteles tanáraik vannak. A 40 tagú tanári testületből 11 a szerzetesnővér. Eddig közülük többen egyetemi végzettséggel tanítottak az általános iskolában, de hárman kifejezetten a gimnázium indítása miatt érkeztek Kőszegre. A kérdésre, miszerint a városnak van már egy jó hírű gimnáziuma, nem sok-e egy másik is a kisvárosban, Petra nővér így válaszol:

- A szabad iskolaválasztás lehetősége adott mindenki számára. Mi nem valaki ellen, hanem valakikért indítottuk el a gimnáziumunkat. A szülők igénye is volt ez, ők szerették volna az itt megszokott szellemiségben továbbtaníttatni a gyermekeiket.

Az iskolaépítés fizikai értelemben is zajlott év eleje óta Kőszegen. Kívül és belül is felújították a barokk épületrészt, szaktantermeket alakítottak ki, létrehoztak egy modern melegítőkonyhás étkezőt. Ez is jelentős változás az intézmény életében, hiszen eddig az evangélikus középiskolába jártak át étkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!