Kőszeg

2015.10.03. 11:20

Hitből született - Megalakult a kőszegi zsidó hitközség

KŐSZEG - A városban hosszú ideje nem volt izraelita hitközség, de már 15 fővel működik. 71 év telt el azóta, hogy a holokauszt miatt megszűnt a zsidó élet Kőszegen.

Némethy Mária

– A polgári jogszabályok, a zsidó vallási törvények alapján megalakult a Kőszegi Izraelita Hitközség abból a célból, hogy Vas és Zala megyékben gondoskodjon a vallási élet fenntartásáról, a felekezeti rendezvények szervezéséről – közli Mezei Péter, a Kőszegi Izraelita Hitközség elnöke.


Mezei Péter, a hitközség elnöke Fotó: Némethy Mária

Céljaik közé tartozik még, Kőszeg társadalmi feladatainak segítése, kulturális életének támogatása. A Kőszegi Izraelita Hitközség jövőbeni szándékai között szerepel, hogy a budapesti, illetve a keszthelyi kapcsolatán kívül keresi az együttműködési lehetőségeket Eisenstadttal (Ausztria), Komárnoval (Szlovákia) és Petah Tiqvával (Izrael). Az elnök szerint a 15 főt számláló, kőszegiekből és szombathelyiekből álló lelkes közösség várja a további jelentkezőket.

- Tekintettel arra, hogy Kőszeg középületeinek egyik gyöngyszeme, a csaknem 160 éves zsinagóga felújítás alatt áll, 2016 őszén veheti birtokba az állami kézben lévő egyházi ingatlan teljes egészét a zsidó közösség – közölte a hitközség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!