Kőszeg

2014.04.23. 16:20

Preininger Ferenc a kapcsolatok kiépüléséről, és a festményeiről

Kőszeg - Az idén 76 éves Preininger Ferencet kértük, idézze fel emlékeit a testvérvárosi kapcsolatok kialakulásáról, majd kérdeztük arról a meglepetésről is, hogy ezen a héten absztrakt amatőr festőként mutatkozik be a várban.

Némethy Mária

Pénteken ünneplik Kőszegen a 25 éves testvérvárosi kapcsolatot az ausztriai Mödlinggel és a németországi Vaihingen an der Enz-cel. 10 órakor a Jurisics vár lovagtermében kezdődik az ünnepi emlékezés. Beszédet mond a két külföldi város hajdani polgármestere, Harald Lowatschek és Heinz Kälberer is, valamint Kőszeg akkori tanácselnöke, Preininger Ferenc is emlékezik. Hogyan kezdődött, kérdeztük tőle:

- Huszonkilenc évvel ezelőtt a Magyar Rádió munkatársa, Helga Hartman asszony keresett meg azzal a kéréssel, hogy fogadnám-e az akkor még nyugatnémet Vaihingen an der Enz városának küldöttségét, akik kapcsolatfelvétel céljából tartózkodnak Magyarországon. Ekkor 1985-öt írtunk, a találkozó 1985. november 20-án létrejött. Szívesen emlékezem az első kézfogás perceire. Ma már túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Heinz Kälberer főpolgármester és Wilfried Nestle polgármester által vezetett delegáció történelmet írt Vaihingen an der Enzben és Kőszegen is. Kőszeg második testvérvárosa Mödling. Polgármestere Harald Lowatscheck 1985-ben a következőket mondta: Nagyon örülök annak, hogy városaink polgárai jó kapcsolatba kerültek. Részemről mindent megteszek azért, hogy ez még intenzívebb legyen. Ezekben a percekben úgy éreztem, és azt gondoltam, hogy eljött az a pillanat, amikor Kőszeg kiszabadulhat egy több évtizedes elszigeteltségből. Ekkor még, a vasfüggöny és aknazár határozták meg városunk mozgásterét. Mindezek után könnyen érthető a válaszom, amely a következő volt: Kőszeg nyitott a kapcsolatfelvételre és ezt örömmel teszi. 29 évvel ez-előtt ez a közös gondolat lendületbe hozta a várost, a testvérvárosi szerződéseket 1989-ben írtuk alá.

Akkor, a szocialista korszakban nagyon nehézkesen ment minden, hiszen szigorú szabályok voltak, sok időbe telt az engedélyek beszerzése. Elsőként a Kőszegfalvi Asszonykórus utazhatott a németországi Vaihingenbe.

Meglepetésünkre Preininger Ferenc most absztrakt amatőr festőként áll a nyilvánosság elé, 25 festménye ezen a héten tekinthető meg a Jurisics-várban. A kiállítás a Gondolatok szabadsága címet kapta.

- Festeni nyugdíjas éveimben kezdtem. Szívesen csinálom, örömöt okoz - hallottuk tőle.

Kőszeg szőlő- és bortermelésének híres dokumentuma az 1740 óta vezetett Szőlő Jövésnek Könyve, amelybe április 24-én bejegyzik a szőlőhajtásokat. A Stuttgart melletti Vaihingen an der Enz 1991-ben csatlakozott ehhez a párját ritkító hagyományhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!