Kőszeg

2015.05.04. 14:59

Igaz vagy nem? Kőszegen nem láttak gyanús idegeneket

Kőszeg - Néhány napja számoltunk be arról , hogy a településen egy internetes poszt szerint lesötétített ablakú autóból gyanúsan viselkedő idegenek szólítanak le embereket. Kőszegen jártunk, hogy megtudjuk: valóban rettegnek-e a helyiek.

Lisztmayer Zsófia

Időről időre elterjed az interneten szörfözők között néhány hír, amely felpezsdíti aztán sok ember addig nyugodt életét. Ám ezek legtöbbje álhír, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy sok esetben a rendőrség külön közleményben figyelmezteti az állampolgárokat a valótlan történetekkel kapcsolatban. Sokat mond, hogy a magyarországi urbán legendákról beszámoló internetes honlap is többször pellengérre állította már a témát. Van rá példa, hogy néhány év különbséggel ugyanazok a sorok terjednek el, csak éppen a helységnév változik. Alighanem ez történt most is: a kőszegi rendőrségen ugyanis sem most, sem korábban nem történt bejelentés hasonló ügyben.

A legtöbb interneten terjedő, a kőszegihez hasonló hoax vagy álhír közös jellegzetességgel bír. Általában szerepel bennük egy nagy (lehetőleg fekete) autó, legtöbb esetben külföldi (de mindenképpen idegen) elkövetők, és mindig van egy szerencsés áldozat, aki megmenekült, de persze sok embert már elvittek hasonló módszerrel.

A kőszegiek szerint csak álhírről van szó, de jobb félni, mint megijedni. A képen Szabó Anett és Molnár Zsolt látható, akik nemrég költöztek a városba, és jól érzik ott magukat. Fotó: Lisztmayer Zsófia

Egy nevét nem vállaló helyi lány elmondta: látta a Facebook-on a megosztást, de nem tudja, hogy vajon igaz lehet-e.

– Tudom, hogy az elmúlt időszakban több helyen is megjelentek hasonló hírek. Ha igaz, ha nem, az emberek mindenre képesek, ezért oda kell figyelnünk magunkra – tette hozzá.

Bonifert Jánosnét sokan ismerik a vasi településen, hiszen régóta dolgozik egy vendéglátóhelyen.

– Reggel korán megyek dolgozni, esténként pedig későn érek haza, de még sosem láttam ilyet, mint amiről most beszélnek. Hallani persze hallottam: a napokban két fiatal lány beszélgetett arról, hogy az egyik mellett megállt egy autó, és intett neki az, aki bent ült. Én sosem féltem, ha mellettem állna le valaki, és rosszat akarna, jó messzire elküldeném. De persze nem rólam szól a mese, hanem a fiatalokról. Ha a mostani eset nem is igaz, akkor is érdemes a szülőknek odafigyelniük a gyerekükre: az ördög nem alszik – mondta el Bonifert Jánosné.

Szabó Anett szintén az interneten találkozott a hírrel, de nem tudja eldönteni, hogy vajon van-e bármiféle alapja.

– Sokszor találkozik az ember hasonló hírrel, és szerintem ez gyanús. Nemrég költöztünk Kőszegbe, de az első benyomások a várossal kapcsolatban jók. Ha mégis megtörténne velem valami hasonló, akkor inkább tovább mennék, nem állnék le idegenekkel.

A megjelent írást az interneten is rengetegen kommentelték, amelyből ugyanazt a tapasztalatot vontuk le: a kőszegiek nem félnek.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!