Kőszeg

2014.09.26. 15:48

Így lesz kreatív város Kőszegből: először a konkrét tervekről

Kőszeg - Számos konkrétumot említett dr. Miszlivetz Ferenc a Kreatív város - fenntartható vidék ötödik, záró konferenciáján, elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, kezdődhet a munka.

Tóth Csongor

Ötödször gyűltek össze Kőszegen azok, akik az elmúlt nyolc hónapban élénk figyelemmel kísérték a KRAFT programot. Dr. Miszlivetz Ferenc, a KRAFT megálmodója a találkozó elején elmondta: nagyon pozitív nyolc hónapon vannak túl, folyamatosan terveztek, így készült el a megvalósíthatósági tanulmány, rövidesen megkezdődhet a munka, a javaslatcsomagokból valódi projektek jöhetnek létre, uniós forrásokkal számolnak a megvalósításhoz.

Miszlivetz Ferenc professzor ad elő, előtérben Ágh Péter. Fotó: Cseh Gábor

- Abból indultunk ki, hogy van egy fantasztikus történelmi kisváros, romló állagú, kihasználatlan épületekkel. Ha ezeket összekapcsoljuk, megtöltjük valódi tartalmakkal, és mindehhez hozzátesszük az infrastruktúrát, turizmust, akkor olyan példa nélküli sikertörténet jöhet ki, amely jótékonyan hat a Kőszeg-Szombathely tengelyre. A KRAFT alapja, hogy magas szintű oktatási központot hozzanak létre, egy olyan műhelyt, ami a legmagasabb szintű kutatási lehetőségeket biztosítja a jövő tudósainak. Ez már elindult, jelenleg is dolgoznak itt közép-európai ösztöndíjasaink, akik nemcsak kutatnak, hanem a projektben is részt vesznek - mondta Miszlivetz, hozzátéve, hogy a projektbe bevonnák a városban jelenleg is működő intézményeket, valamint számos felsőfokú intézménnyel építettek ki partnerségi kapcsolatot.

Komoly szerepe van a városban jelenleg is működő ISES Alapítványnak, valamint a Pannon Egyetemnek is, a tervek szerint legkorábban 2015-től mérnöki, műszaki-informatikai, modern filológiai és társadalomtudományi, georgikon és gazdaságtudományi karok jönnének létre.

A Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény kapcsán Miszlivetz elmondta: az első körben biztosított 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatás jelentős részét arra szánnák, hogy az épületet energetikailag modernizálják. A cél, hogy tovább segítsék a fejlődésüket, a legmagasabb szintű szakorvosi rendelőt, kutatási bázist hoznának létre, egy olyan mintaintézményt, ahol még a hozzátartozók ellátásáról is gondoskodnának. - Ebben az esetben az intézmény új épületet kapna, a legendás épületbe, amely az Iskola a határon című regényből is ismert, az új európai egyetem költözne. - Mindennek négy-ötéves távlatban van realitása - hangzott el.

A kultúra és művészetek koncepciója kapcsán elmondták, hogy újfajta örökség-menedzsmentre van szükség. Ennek szellemében a volt Béri Balog Ádám Általános Iskola épületében jönne létre az az örökségközpont, amely agoraként összefogná, egyesítené a város kulturális színtereit.

Miszlivetz beszélt a közlekedésfejlesztésről is: mint mondta, meg kell teremteni az intelligens közlekedés alapjait. Éppen ezért kitágítanák a teret a Szabó-hegy, a Bionemezgyár és az Abért-tavak háromszögében. A projekt során megújulhat a Gyöngyös-patak környéke, élettel töltenék meg a kőszegi Abért-tavak és a lukácsházi víztározó területét, itt egyfajta turisztikai központ jönne létre. Felújítanák a jelenlegi piac területén található városmajort, helyi termékek árusítóhelye, vásárcsarnok épülne. A terület szomszédságában található önkéntes tűzoltóállomás épülete is megújulna. A 45 méter magas evangélikus templom belső tornya a város legmagasabb pontja, annak rekonstrukcióját is tervezik.

A KRAFT kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is, klíma- és energiastratégiát készítenek. - Ha megvan a belső erő, az együttműködés a város, a vállalkozók, a kormányzat és a tudósok között, akkor olyan szellemi központ jöhet itt létre, amilyen eddig ebben az országban nem volt - húzta alá a professzor. A megvalósíthatósági tanulmányt most beadták a Miniszterelnökségre, a végső egyeztetések zajlanak, nemsokára pedig további forrásokat rendelhetnek a projekt mellé, így elindulhat a valódi munka.

A találkozón részt vett Héjj Dávid, a kormányfőhöz tartozó ügyekben szükséges egyeztetéseket koordináló miniszterelnöki biztos. Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy Kőszegnek történelmi lehetősége nyílt most arra, hogy a 21. század győztese legyen. Emlékeztetett: pár évvel ezelőtt Miszlivetz Ferenc mai szemmel nézve történelmi sétát tett Orbán Viktor miniszterelnökkel, megmutatva neki a történelmi épületeket, ennek a sétának köszönhetően indulhatott el a tervezés. - A sikerhez három alappillér szükségeltetik, Miszlivetz Ferenc alkotó munkája, a Huber László vezette önkormányzat és a kormányzat együttműködése - emelte ki a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!