Kőszeg

2016.01.27. 09:02

Isten veled, Babai Laci bácsi! - Gyászolnak a kőszegi gyógypedagógusok és az egykori tanítványok

Ismét gyászolnak a kőszegi gyógypedagógusok.

Életének 74. évében, 2016. január 12-én elhunyt Babai László gyógypedagógus, logopédus. Munkássága, emberi magatartása, élete példa lehet a jelen és jövő pedagógus, gyógypedagógus nemzedékének.

Polgári családból származott, édesapja Kőszegen ismert, kedvelt fényképész volt. Gimnáziumi tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban kezdte, Kőszegen a Jurisich Miklós Gimnáziumban érettségizett.

Érettségi után Kőszegen, az akkor Országos Gyógypedagógiai Intézetben vállalt és kapott munkát, gyermekfelügyelő volt egy évig. Ezután megkezdte tanulmányait Budapesten a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. A gyógypedagógusi diploma megszerzését követően ismét Kőszegen az intézményben dolgozott; kezdetben gyógypedagógus, majd 1967-től logopédus beosztásban.

A logopédiai tagozat hőskorában lett logopédus. Kőszegen ekkor elsősorban dadogó fiúkat kezeltek. "Babai Laci bácsi", ahogy tanítványai nevezték, mindig megértő, elfogadó, következetes, igazságos volt tanítványaival. Abban az esetben, ha valamelyik gyermek nem volt kellően szorgalmas, fegyelmezett, megdorgálta, de akkor sem emelte fel a hangját. Célja mindig az volt, hogy tanítványát visszavezesse az általa helyesnek ítélt útra.

A terápiás órák megtartása mellett folyamatosan nyomon követte a szakma fejlődését, rendszeresen érdeklődve olvasta a szaklapokat, alkalmazta az újabb kutatások eredményét.

Maga is többször publikált országos szakfolyóiratokban, ismertette a kőszegi logopédusok módszereit és saját eredményeit.

Országosan ismert szakembernek számított. A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság, melynek ő is tagja volt, 1968-ban alapította a Kempelen Farkas emlékérmet. Munkája elismeréséül őt is kitüntették ezzel az emlékéremmel. Babai László több alkalommal vett részt kongresszusok szervezésében, ezek közül is kiemelkedő volt az európai Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság konferenciája Kőszegen. A szakmai fórumok eseményeit sok fénykép őrzi. Szakmai és baráti kapcsolatot ápolt Magyarország akkori legjelentősebb foniátriai és logopédiai szakembereivel - a teljesség igénye nélkül - Montágh Imrével, prof. dr. Pataky László, dr. Hirschberg Jenő foniáterekkel, dr. Gereben Ferencnével és Meixner Ildikóval.

Állami elismerésben két alkalommal részesült: 1987-ben kiváló munkájáért állami kitüntetést kapott Köpeczi Béla minisztertől. Magyar Bálint oktatási minisztertől szakmai munkája legnagyobb elismeréseként a keveseknek odaítélt Éltes Mátyás-díjat vehette át.

Napi iskolai munkája mellett szakfelügyelő volt (1984-1989), ebben a minőségében is mindig a segíteni akarás, a beszédfogyatékosok minőségi terápiája – és nem az akkori pedagógiai divatnak megfelelés - vezérelte.

1989-től Kőszegen a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény Beszédjavító Általános Iskola és Diákotthon igazgatóhelyettese, 1992-től annak vezetője volt.

Logopédus hallgatók több generációjának vezette szakmai gyakorlatát, sokat tanultak tőle, és ma is szívesen emlékeznek szavaira.

Munkáját szakmai alaposság, szakmai alázat, a sérült gyermekek terápiájának, nevelésének ügye iránti elkötelezettség, pontosság jellemezte. Nyugdíjba vonulása után is segítette a beszédfogyatékosok ügyét. Az 1990-ben életre hívott Beszédgyógyítás Alapítvány titkára volt, az alapítvány évente jelentős támogatást gyűjtött össze és adott tovább a kurátorok által fontosnak ítélt fejlesztésekre és rendezvények támogatására, a tanulók jutalmazására.

Ragaszkodott ahhoz, hogy minden diák tanulmányai befejeztével kapjon egy Kőszeg útikönyvet emlékül.

Akik ismerték, biztosan felidézik jellegzetes hangját, beszédének szabályos hanglejtését, magyaros ritmusát, megnyugtató szelídségét.

Igazi mesterpedagógus volt a szó mindenkori értelemében, szakmajának kiváló mestere, igaz ember. Emlékét őrizzük.

Nagy Gábor

intézményvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!